Το σοκ των Γερμανών με τον Αλέξη Τσίπρα

Οι Γερμανοί είναι σοκαρισμένοι από τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα κατά τις πρώτες ημέρες του στην εξουσία, γράφει το πρακτορείο Reuters.

Οι πρώτες κινήσεις του ως πρωθυπουργός ήταν να επισκεφθεί το μνημείο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Καισαριανή και να δεχτεί τον Ρώσο πρέσβη πριν δεχτεί οποιονδήποτε άλλον.

Αίσθηση προκάλεσε η κριτική του Τσίπρα στην ανακοίνωση της Ε.Ε. για τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία.

«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ε.Ε. αλλά κι ερωτηματικά για το αν θα μπορέσει να διατηρήσει την εύθραυστη ομοφωνία απέναντι στη Μόσχα» αναφέρει το Reuters. 

Το πρακτορείο πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί ακόμα και να προσφέρει στην Ελλάδα την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται για να την πάρει με το μέρος της.

Η εκτίμηση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα είναι μια οριακή νίκη κι ένας δύσκολος σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά ακόμα κι αν τα κατάφερνε, η νέα κυβέρνηση θα πραγματοποιούσε στροφή από τη σύγκρουση προς τον συμβιβασμό εξηγεί το Reuters.

«Αντίθετα, έχει δείξει, ήδη από τις πρώτες μέρες στην εξουσία, ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει, προκαλώντας νευρικότητα και σοκ στους Γερμανούς αξιωματούχους» συνεχίζει το Reuters.

Αναμφίβολα, ήταν μεγάλη έκπληξη το μέγεθος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και η ταχύτητα με την οποία σχημάτισε κυβέρνηση δήλωσε στο πρακτορείο ένας Γερμανός αξιωματούχος.

Πάντως αξιωματούχοι κοντά στην Γερμανίδα καγκελάριο πιστεύουν ότι στο τέλος ο Αλέξης Τσίπρας θα αλλάξει πορεία και θα συμφωνήσει στις μεταρρυθμίσεις.