Πρεμιέρα Τσίπρα στην Ευρώπη με όπλο τη στήριξη Ομπάμα

Με βασικό όπλο στη φαρέτρα του τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, ο οποίος επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει σήμερα τις συναντήσεις του με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και αύριο με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.  

Πρόκειται περισσότερο για αναγνωριστικές επαφές, αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς είναι αυτές με τις οποίες ξεκινά στην πραγματικότητα η επαναδιαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, για μία νέα σχέση της χώρας μαζί τους.

Θυμίζουμε πάντως ότι από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο πλαίσιο του Eurogroup - στις αρχές της εβδομάδας - ότι η παράταση του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από τις φιλοφοξίες που έχει η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κύρια συζήτηση θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου. Τόνισε πάντως ότι ο διακηρυγμένος στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας για παραμονή της χώρας στο ευρώ θέτει καλές βάσεις για τις περαιτέρω συνομιλίες.

Οι κόκκινες γραμμές Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να θέσει από την αρχή, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναδίπλωση δηλαδή, την επιδίωξη της χώρας για αλλαγή στη συνταγή της λιτότητας και την διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την έξοδο από την κρίση.

Ο Μάρτιν Σουλτς με τη σειρά επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». 

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.