Τι απαντούν οι Βρυξέλλες στον Τσίπρα για το κοινό ανακοινωθέν

Απάντηση στις επικρίσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών κατά της Ρωσίας έδωσε σήμερα εκπρόσωπος του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, αντέδρασε έντονα την Τρίτη, υποστηρίζοντας πως το ανακοινωθέν “κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας”. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί της.

“Κάναμε διαβουλεύσεις με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου και αντιπροσώπου της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Είχαμε την εντύπωση ότι όλοι είχαν συμφωνήσει για τη δήλωση μέχτρι το βράδυ της Δευτέρας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τουσκ, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας στους ισχυρισμούς της Αθήνας.

“Όταν μάθαμε για την ελληνική δυσαρέσκεια το πρωί της Τρίτης [...] προτείναμε να εισαχθεί μία υποσημείωση που να εξηγεί πως η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη δήλωση. Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε μία τέτοια υποσημείωση, ήταν σαφές σε μας ότι μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε τη δήλωση όπως είχε συμφωνηθεί το βράδυ”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι με την επίμαχη δήλωση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.