Καθοριστικές οι ενέργειες της Ελλάδας στην παράνομη μετανάστευση

Τον προεξέχοντα ρόλο της Ελλάδας στο "καυτό" θέμα της παράνομης μετανάστευσης συζήτησαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνάντησή τους στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενημερώθηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και από το ΛΣ και την FRONTEX.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι σημαντικός υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι η χώρα μας έχει ως σύμμαχο στις προσπάθειες της την Ευρώπη.

Από την άλλη, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως αναδείχθηκε η μεγάλη πρόκληση, στην οποία μπροστά βρίσκεται η Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την μάλιστα, ως ασύμμετρη απειλή.

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στηρίζεται σε δύο δόγματα. Στη φύλαξη και προστασία των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και στο ότι δεν επιτρέπεται να χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα.

"Οφείλουμε η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη να διασφαλίσουμε συνθήκες για τους παράνομους μετανάστες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα", ήταν αντίστοιχα η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος προσέθεσε ότι η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου κάτι που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση της FRONTEX έχει κάποια όρια.

"Το υπουργείο ζητάει για φέτος είκοσι εκατομμύρια ευρώ και ελπίζω ότι θα δοθούν", ανέφερε και πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν 3.4 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, που είναι το 50% του συνολικού ποσού που θα διαθέσει και θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών για τους λαθρομετανάστες και για την κάλυψη κάποιων δαπανών του Λιμενικού Σώματος.