Guardian: Η Αμφίπολη, ο Αλέξανδρος, τα Σκόπια και το… κιτς

Στη διαμάχη Ελλάδας και Σκοπίων αναφορικά με την “πατρότητα” του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρεται σε άρθρο της στον Guardian η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα Helena Smith, με αφορμή την απόφαση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, να τοποθετηθούν σε ένα νέο αρχαιολογικό μουσείο κέρινα ομοιώματα του Αλέξανδρου και των γονιών του, του Φίλιππου του Β' και της Ολυμπιάδας, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, οι οποίες συσχετίζονται με τη μακεδονική αυτοκρατορία.

Στο άρθρο στηλιτεύεται το κόστος των αγαλμάτων, των γεφυρών, των κυβερνητικών κτιρίων και των άλλων αμφιλεγόμενων έργων της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, την ώρα που ένας στους τρεις Σκοπιανούς είναι άνεργος και πάνω από ένας στους τρεις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με αξιωματούχους να παραδέχονται πως στόχος της κυβέρνησης είναι να “κερδίσει πόντους” στη διαμάχη για τη χρήση της ονομασίας “Μακεδονία”.

Η απόφαση του Γκρούεφσκι “έχει ανεβάσει τους τόνους και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Και οι Σκοπιανοί οι ίδιοι διαφωνούν με ένα σχέδιο που πολλοί λένε ότι όχι μόνο προδίδει μεγαλομανία, αλλά έχει μετατρέψει τα Σκόπια σε ένα μίνι Λας Βέγκας”, σύμφωνα με το άρθρο.

“Δε βλέπω το λόγο να προσβάλλονται οι Έλληνες. Εμείς πρέπει να προσβληθούμε”, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής και σφοδρός επικριτής των εθνικιστικών πολιτικών του Γκρούεφσκι, Σάσο Ορντανόσκι, και εξηγεί: “Τα Σκόπια έχουν γίνει η πρωτεύουσα του κιτς στην Ευρώπη, στο αρχιτεκτονικό και το πολιτικό στυλ. Όλο αυτό βρίθει από κακογουστιά και είναι μία τεράστια οικονομική καταστροφή. Αμφότεροι μοιραζόμαστε το ίδιο έδαφος της ιστορικής αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουμε χτίσει το μεγαλύτερο μνημείο του Αλέξανδρου στον κόσμο. Αν μη τι άλλο, η Αθήνα θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένη”.

Στην Αθήνα, σημειώνει η ρεπόρτερ του Guardian, οι πολιτικοί σε ιδιωτικές συζητήσεις αναφέρουν πως είναι καιρός να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας, με τη συμβιβαστική λύση της “Άνω Μακεδονίας” να είναι μεταξύ αυτών που έχουν προταθεί. Ωστόσο, οι οιωνοί δεν είναι καλοί, σημειώνεται, με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων να δηλώνει, εν όψει νέων διαπραγματεύσεων: “Είμαστε εξίσου μακριά από μία λύση, όπως ήμασταν πριν από μερικά χρόνια”.