Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου

 Σημαντική για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε θέματα ενέργειας, θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν σήμερα στη Λευκωσία, οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, Ι.Κασουλίδης, Ευ.Βενιζέλος και Σ. Σούκρι αντίστοιχα.

Η συνάντηση θα προετοιμάσει και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών Νίκου Αναστασιάδη, Αντώνη Σαμαρά και Στρατηγού Σίσσι, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου.

Μια ημέρα νωρίτερα, θα επισκεφθεί την Κύπρο, για επαφές με την πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς.

Στο μεταξύ, για αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την χθεσινή του άφιξη στη Λευκωσία. 

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και αυτή είναι η τρίτη τριμερής υπουργική συνάντηση που κάνουμε για να προετοιμάσουμε την πρώτη συνάντηση Κορυφής σε λίγες μέρες στο Κάιρο, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Άρα, επισήμανε, "αναβαθμίζεται η συνεργασία μας λόγω και των κρίσεων που αυτήν τη στιγμή είναι παρούσες στην περιοχή". Επιπλέον, σημείωσε, "είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτή, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων".

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία. Η τριμερής συνεργασία, εξήγησε, δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία.

Είναι, δήλωσε, μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. "Όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι 

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρπαρός", συνεχίζει τις προκλήσεις του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Σύμφωνα μα αρμόδιες πηγές, χθες το "Μπαρπαρός" μαζί με τη φρεγάτα "Γκοκτσού" βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου εννέα και το απόγευμα στο οικόπεδο δύο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει κανονικά τη γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονασαγόρας" στο τεμάχιο εννέα.