FYROM: Διάβημα στον πρέσβη των ΗΠΑ γιατί τους είπε… Σλάβους

Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο σε μία αποστροφή του λόγου του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζες Μπέιλι, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στην αμερικανική Γερουσία.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Μπέιλι, περιγράφοντας τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα των Σκοπίων, έκανε λόγο για σλαβική πλειοψηφία και αλβανική μειοψηφία. “Θα ήθελα να σημειώσω ότι μέσα στον ιστό της μακεδονικής κοινωνίας, υπάρχει κάτι περισσότερο από ό,τι Σλάβοι και Αλβανοί. Υπάρχουν Τούρκοι, υπάρχουν Ρομά και άλλοι, επομένως είναι ένας μικρόκοσμος… του πλούτου των Βαλκανίων και προκειμένου όλες οι ομάδες του πληθυσμού να δουν ένα κοινό μέλλον, πιστεύω ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, δεδομένης της δικής μας ιστορίας και το σύνολο των αξιών μας”, ήταν η επίμαχη αναφορά του Μπέιλι.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, εκλήθη σήμερα στο υπουργείο ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, στον οποίο “εκφράσθηκε η δυσαρέσκεια σχετικά με την ακατάλληλη χρήση του όρου “Σλάβοι” για τον μακεδονικό πληθυσμό στη Δημοκρατία της Μακεδονίας από τη μεριά του νεοδιορισθέντος πρέσβη των ΗΠΑ Τζες Μπέιλι στην ακρόασή του στην αμερικανική Γερουσία στις 17 Σεπτεμβρίου 2014”.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται ότι “η επίκληση του όρου αυτού (Σλάβοι) θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και προσβάλει τα συναισθήματα του μακεδονικού λαού, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό-πολιτικό επίπεδο”.