Ο Σαμαράς στη Μέρκελ για… κατανόηση

Λίγες μόνο ώρες έμειναν πριν από την αυριανή προκαθορισμένη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ. Ήδη ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα στο Βερολίνο με τα βλέμματα όλων στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι επικεντρωμένα στην αυριανή συνάντηση, όπου φαίνεται ότι τελικά η κ. Μέρκελ θα δείξει κατανόηση...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τη γερμανίδα Καγκελάριο αναμένεται να συζητήσει όλες τις εξελίξεις στο μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, τα βήματα τα οποία έχουν γίνει από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και η επίτευξη των απαιτούμενων πλεονασμάτων με φόντο την ελάφρυνση του χρέους.

Πρόκειται για εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση για την ελληνική οικονομία η οποία διεξάγεται λίγο πριν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενώ η τρόικα έρχεται στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποσπάσει την δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ αποσκοπεί και σε "πράσινο φως" για την υλοποίηση τόσο των δεσμεύσεων του Αντώνη Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ, όσο και η  πιθανότατα επιπρόσθετων ελαφρύνσεων που θα μπορέσουν να αλλάξουν το πολιτικό κλίμα και να αμβλύνουν την ψαλίδα με το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα όμως από την πλευρά του πρωθυπουργού αναμένεται να γίνει εκτός από την αποτίμηση της οικονομικής πολιτικής και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και μία ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή τόσο η χώρα, όσο και ο κυβερνητικός συνασπισμός με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει την τακτική που έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει η κυβέρνηση της κινδυνολογικής ρητορικής για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πολιτικό «ατύχημα» και μία έκτακτη προσφυγή στις κάλπες να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ωστόσο δημοσιεύματα στη Γερμανία αναφέρουν ότι η Α. Μέρκελ δεν θεωρεί πλέον "μπαμπούλα" το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για αυτό το λόγο ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει επί τάπητος όλο το πολιτικό φάσμα και το σταθερά αυξανόμενο προβάδισμα που αποκτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στόχος του ταξιδιού στο Βερολίνο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι αφενός να κερδίσει πολιτικό χρόνο και αφετέρου να μπορέσει να εξασφαλίσει μία θετική εξέλιξη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.