Η Κύπρος τίμησε την μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη

Με εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου βρίσκεται και η προτομή του, η Κύπρος τίμησε τη μνήμη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη (γεννημένου στη Μεγαλόνησο) ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν 15 χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με τον γιό του Νικόλα.

Kύριοι ομιλητές ήταν ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιω. Κασουλίδης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα του Έλληνα πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού των Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.

Ο Ιω. Κασουλίδης σημείωσε ότι «δυστυχώς ο Γιάννος Κρανιδιώτης έφυγε πολύ νωρίς και δεν πρόλαβε να δει έναν από τους μεγάλους του στόχους να υλοποιείται. Η Κύπρος εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια πέντε χρόνια μετά τον απρόσμενο χαμό του, χωρίς δυστυχώς να επιλυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, που ήταν ο κύριος στόχος της προσπάθειας ένταξης».

Όπως, όμως κι ο ίδιος ο Κρανιδιώτης είχε γράψει πολύ πριν από την ένταξη, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης, «...οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν και μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα ότι θα εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση». 

Sτις 14 Σεπτεμβρίου 1999, ο Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών.  

Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος , ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος".