Σε ρόλο… ταχυδρόμου ο Βενιζέλος στην Τουρκία

Επιστολή προς τον Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μέσω του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αρχισυντάκτη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, Κώστα Βενιζέλου, στην επιστολή του προς τον Ερντογάν ο Νίκος Αναστασιάδης ζητά τη συνεργασία της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς να ζητά συνάντηση μαζί του, αλλά θέλοντας να αποδείξει την ειλικρίνεια των δηλώσεών του για βούληση επίλυσης του Κυπριακού.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αναμένουν οποιαδήποτε γραπτή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο. Αναμένεται, ωστόσο, ότι ο Ερντογάν θα δώσει απάντηση στην επιστολή Αναστασιάδη εμμέσως, δηλαδή με τις δημόσιες τοποθετήσεις του στη διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα, που είναι προγραμματισμένη να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως το γεγονός ότι η επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Ντερβίς Έρογλου, σαφώς και δημιουργεί κάποιες περιπλοκές:

Πρώτον, η επίσκεψη είναι παράνομη και αποτελεί ένα ακόμη βήμα εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων στο νησί και τούτο δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητο.

Δεύτερον, εάν ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας προβεί στις γνωστές τοποθετήσεις του επί του Κυπριακού, σαφώς και θα επιβαρύνει το ήδη αρνητικό κλίμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως δεν αποκλείεται, αναλόγως και των όσων θα διαδραματισθούν στα κατεχόμενα την ερχόμενη Δευτέρα, να γίνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συνάντηση της Τρίτης.