Βενιζέλος: Το μνημόνιο τελειώνει, η τρόικα δε θα έχει λόγο ύπαρξης

“Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, “η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων”.

Όσον αφορά στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το Κυπριακό, ως διεθνές πρόβλημα, εξαρτάται από τη βούληση του κρίσιμου παράγοντα που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που είναι η Τουρκία, και επομένως οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένες πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή.

“Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της ιστορίας και της γεωγραφίας, είμαστε δυο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε κι ένα κράτος-μέλος εν λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος - μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια, ως πολιτική οντότητα και ως θεσμικό οργανισμό.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί για την πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: “Παντού ο αμερικανικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε και τον αυτοτελή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα απαντώντας στην ερώτησή σας, ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου”.