SZ: Οι Γερμανοί νιώθουν πολύ άβολα με τις ελαφρύνσεις για την Ελλάδα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έχει προετοιμάσει σχέδιο για το χρέος

«Άβολα θα νιώσει η γερμανική πλευρά στην εμπιστευτική συνάντηση του λεγόμενου Washington Group, στο οποίο οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς δανειστές θα διαπραγματευθούν το ζήτημα των ελαφρύνσεων για την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης / ΕΜΣ (ΕMS) έχει προετοιμάσει διάφορες προτάσεις, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σε αυτές ανήκουν η κατάργηση της καταβολής προσαυξήσεων στα επιτόκια, η επαναφορά της επιστροφής των κερδών κεντρικών τραπεζών στην Αθήνα, η επιμήκυνση της αποπληρωμής, ένα πλαφόν στα επιτόκια των πιστώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας )(EFSF) και πιθανότατα η αποπληρωμή το 2019 δανείων που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από το ΔΝΤ.

Οι προτάσεις αναμένεται να λάβουν συγκεκριμένη μορφή την Πέμπτη. Δεν αναμένεται ωστόσο συμφωνία» γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο της με τίτλο «Οι επτά μεγάλοι μετρούν τις δυνάμεις τους» με αφορμή τη σημερινή συνάντηση των υπ. Οικονομικών της ομάδας των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας.

Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης / ΕΜΣ (EMS) δήλωσε πάντως ότι «οι θεσμοί προετοιμάζουν έγγραφα εργασίας με αριθμούς και σενάρια για πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους». Όπως όμως συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 «τα ενδεχόμενα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΣ, γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή: Deutsche Welle