H Κομισιόν αδειάζει τον Ντάισελμπλουμ για τα ποτά και τις γυναίκες

Aποστάσεις παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του τον πρόεδρο του Eurogroup στις προσβλητικές δηλώσεις του προς τις χώρες του Νότου, που είπε ότι τα χρήματα που τους δόθηκαν τα “έφαγαν σε ποτά και γυναίκες”.

“Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει”, είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά. “Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης”, πρόσθεσε όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Και οι Ευρωπαίοι επίτροποι όμως πήραν αποστάσεις από τον κ. Ντάισελμπλουμ. Η Επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ επέκρινε τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τις δηλώσεις του που θεωρήθηκαν επικριτικές για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. “Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος”, είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις στην Ισπανία και την Ιταλία και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτησή του.

 

Παραίτηση Ντάισελμπλουμ ζητούν Ρέντσι και Κόστα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αλλά και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ξεκίνησαν τα καλέσματα για άμεση παραίτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Eurogroup.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει - γράφει σε ανάρτησή του στο facebook ο Ματέο Ρέντσι:

"Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα προτίμησε να πει ηλίθια αστεία, δεν βρίσκω καλύτερες λέξεις να χρησιμοποιήσω , ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι σαν Dijsselbloem, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζει να παίζουν τον ρόλο που έχουν. Καλύτερα να παραιτηθεί, για το καλό του ίδιου αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Ο Γερούν είδε το κόμμα τους στις τελευταίες εκλογές να πέφτει από το 25% στο 5%.  Εμείς ως ηγέτες της Ευρώπης που αγωνίζονται για να πάρουμε ακόμα και την ψήφο των στενών συγγενών μας είναι καιρός να έχουμε περισσότερη δημοκρατία παντού".

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ζήτησε, μετά τον Ματέο Ρέντσι και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, που στηρίζεται στο κοινοβούλιο από την Κεντροαριστερά, τη ριζοσπαστική Αριστερά και το Πορτογαλικό ΚΚ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Ολλανδού πολιτικού «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», δηλώνοντας ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη, μόνο αν αυτός αποχωρήσει από τη θέση του.