Η Γερμανία θέλει τώρα να διώξει το ΔΝΤ για να αποφύγει το κούρεμα

Στο επίκεντρο το ελληνικό χρέος

Τη συνέχιση της γερμανικής συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ζητούν φωνές προερχόμενες εκ της γερμανικής πλευράς, ακόμα και αν χρειαστεί να αποχωρήσει το ΔΝΤ, θεωρώντας ανέφικτη τη θέση του Ταμείου για κούρεμα.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των Χριστιανοδημοκρατών σύμφωνα με την οποία "ενισχύεται η προθυμία για σημαντική αλλαγή πορείας στην πολιτική απέναντι στην Ελλάδα" γράφει σε δημοσίευμά της η sueddeutsche zeitung, αποτιμώντας ως ενδεχόμενο σήμα τις ανάλογες αναφορές κορυφαίου στελέχους από την πολιτική οικογένεια της Μέρκελ.

Ο Μαξ Βέμπερ μέλος του CSU και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο μίλησε στην εφημερίδα σημειώνοντας ότι "Εφόσον το ΔΝΤ επιμένει σε κούρεμα, θα έπρεπε να το αφήσουμε να φύγει" και συμπλήρωσε ότι "Η Ευρώπη μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της στα πόδια της".

Σε ό,τι αφορά στη συμμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και στη διαμόρφωση των όρων του ελληνικού προγράμματος, ο Βέμπερ υποστήριξη ότι "με δεδομένη την τεχνογνωσία του στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών ήταν πολύ ουσιαστική". Όπως ανέφερε όμως "πλέον οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει".

Το Ταμείο, ανέφερε, θέτει ως όρο για παραμονή του το κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι ωστόσο που για τον Βέμπερ "θα ήταν εξαιρετικά άδικο απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που τήρησαν τους όρους των προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελαφρύνσεις χρέους" συμπληρώνοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν αδύνατον να δικαιολογηθεί στην κοινή γνώμη των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Η Sueddeutsche Zeitung σημειώνει επίσης πως ανάλογη αλλαγή στάσης αναφορικά με την παραμονή του ΔΝΤ παρατηρείται και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο.