Πώς θα επιχειρεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο – Δεν παραβιάζονται τα σύνορα από την Τουρκία

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και παράνομης μετανάστευσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, έπειτα από κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ και βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας. 

Σύμφωνα με τον υπ. Άμυνας Πάνο Καμμένο - ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - "είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου. 

Είναι ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτό"

Η επιχείρηση θα γίνει υπό γερμανική διοίκηση και τις περιπολίες θα αναλάβει η ναυτική νατοϊκή δύναμη SNMG2, η οποία ήδη περιπολεί στην περιοχή - σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα θα έχει «απευθείας σύνδεση» με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαχείρισης συνόρων, Frontex. 

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι η SNMG2 θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να την ενισχύσουν.Η ονομαζόμενη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και θα πλεύσει σύντομα προς το Αιγαίο. Αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην αποστoλή του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν πλήρη υποστήριξη προς την επιχείρηση.

Η Δανία αναμένεται επίσης να συμβάλει με ένα πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν επίσης σε αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών επάνω από το Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημεrίδας Guardian.