Ο Τσίπρας παίρνει επάνω του τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους

Μετά το επεισοδιακό Eurogroup της 24ης Απριλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, βρέθηκε στο στόχαστρο ομαδικών πυρών από τους Ευρωπαίους εταίρους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνει επάνω του το μεγαλύτερο βάρος της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό ζήτημα και καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για λύση, αλλά είναι πολύ περιορισμένος. Πάντως, κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής του υπουργού Οικονομικών από το υπουργικό συμβούλιο, ειδικά μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς όπως τονίζουν κάτι τέτοιο θα εκλαμβανόταν ως υποχώρηση ολκής και θα είχε άμεσο αντίκτυπο στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δίνοντας «πάτημα» στους δανειστές για ακόμα πιο σκληρή στάση και νέες αιτιάσεις για υφεσιακά μέτρα.

Μια μόλις μέρα πριν την επανέναρξη των εργασιών του Brussels Group, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνομιλίες τηλεφωνικά τόσο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συζήτηση με την κ. Μέρκελ , που έγινε σε θετικό κλίμα, ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Κατά την επικοινωνία με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου την επίτευξη μίας ενδιάμεσης αξιολόγησης την 30η Απριλίου, η οποία θα δώσει μία ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία μέχρι την επίτευξη της τελικής συμφωνίας, καθώς και επίσπευση των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Ν. Χουλιαράκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Κοστέλο, όπου και συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και σήμερα Δευτέρα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.

Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτήν μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και στενοί του συνεργάτες.

Την ίδια ώρα από το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι του... μια στο καρφί και μια στο πέταλο, διαμηνύοντας σε κάθε τόνο ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εξεύρεση μίας λύσης και τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά από την άλλη αφήνουν πάντα ανοιχτό το παράθυρο της "ρήξης".

"Αν οι εταίροι μας επιμείνουν στον στραγγαλισμό τότε μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα τα οποία τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Και ίσως αυτό θα επιθυμούσαν κάποιο. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα να γίνει τμήμα της διαπραγμάτευσης και της λύσης η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας" σημείωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο να πλην πληρωθούν οι δανειστές. "Σε κάθε περίπτωση προηγούνται οι βασικές ανάγκες του λαού. Το βασικό μας αίτημα είναι να αναγνωριστεί το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ως ένα πρόβλημα κοινής ευθύνης και να αντιμετωπιστεί από κοινού. Κι αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Διαφορετικά η ομαλή εξυπηρέτηση των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας θα έρχεται σε ολοένα και μεγαλύτερη αντίθεση με τις ανάγκες επιβίωσης και τη δυνατότητα ικανοποίησης βασικών αναγκών του ελληνικού λαού" πρόσθεσε.