Οι αντιδράσεις των κομμάτων για τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής

Μπροστά στο μπαράζ συλλήψεων βουλευτών, στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, τα κόμματα επιδοκιμάζουν την εξάρθρωση της οργάνωσης.

"Η δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της και και η δικαιοσύνη κάνει της δουλειά της", ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, αμέσως μετά τις συλλήψεις.

Κυβέρνηση

Ο κ. Κεδίκογλου πρόσθεσε ότι "η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και η δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει το έργο της". "Δεν υπάρχει θέμα κυβερνητικής αποσταθεροποίησης", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Την ανάγκη η δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη στο έργο της τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις και τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι εδώ και καιρό είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να βρεθούν ενώπιον του νόμου όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές δράσεις.

ΠΑΣΟΚ

"Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και έχει ως θεμελιώδες καθήκον την προστασία της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης", δηλώνει αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ.

"Θέτουμε το ζήτημα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και προτείνουμε την ενιαία στάση του Συνταγματικού Τόξου και την επιβολή της έννομης τάξης εδώ και μήνες, πριν την πλήρη αποθράσυνση της ΧΑ", καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ υποστηρίζεται ότι "για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες υπάρχει συμφωνία και συνεννόηση Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης: νομοθετικές πρωτοβουλίες, αντιρατσιστικός νόμος, χρηματοδότηση κομμάτων που υποκρύπτουν εγκληματική οργάνωση και άλλες ενέργειες.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

"Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένουμε επίσημη ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο, η Δικαιοσύνη αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία και πρέπει να κάνει το καθήκον της εφαρμόζοντας το νόμο, την εμπιστευόμαστε", δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Δημοκρατική Αριστερά

Tη συμπαράταξη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων πρότεινε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

"Ο εκφασισμός που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία επιβάλλει τη συμπαράταξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων", πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

ΚΚΕ

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο δήθεν "αντισυστημικός" και "αντιπλουτοκρατικός" λόγος της ΧΑ είναι ψευδεπίγραφος.

"Καμία ανοχή στους αδίστακτους νοσταλγούς του Χίτλερ. Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι τα ναζιστικά μορφώματα, όπως η ΧΑ, είναι παιδιά του καπιταλισμού, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

"Υπάρχουν εγκληματικές πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου και πρέπει να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές", τόνισε, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τη ΧΑ, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, "ο λαός πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μην εφησυχάζει. Να έχει τα αυτιά και τα μάτια του ανοιχτά".

Οικολόγοι Πράσινοι

"Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη ήταν η μόνη νόμιμη αντίδραση που όφειλε να γίνει για να αρχίσει να αντιμετωπίζεται σοβαρά η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, αίτημα που κάποιοι καταθέτουμε καιρό τώρα και εκφράστηκε με πλήθος αντιφασιστικών συλλαλητηρίων, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ήδη από το 2009 οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαμε ζητήσει την απαγόρευση της Χρυσής Αυγής για την εγκληματική της δράση ενάντια σε Έλληνες και ξένους με ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και τρομοκράτηση, φέρνοντας το θέμα στο ευρωκοινοβούλιο και παίρνοντας ενθαρρυντικές απαντήσεις γι’ αυτό", δήλωσαν, μέσω ανακοίνωσής τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΔΡΑΣΗ

"Οι Αρχές επιτέλους αντιδρούν στην ποινική διάσταση των δραστηριοτήτων βουλευτών και μελών της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Η δικαιοσύνη τώρα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, απερίσπαστη από κάθε είδους σκοπιμότητες", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δράσης.

Ο αντίλογος των νεοναζί

Στον αντίποδα, η Χρυσή Αυγή κατηγορεί τους εμπλεκόμενους για "διώξεις κράτους και παρακράτους των Ελλήνων εθνικιστών" και για "οργανωμένο σχέδιο".

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: "Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το οργανωμένο σχέδιο που είχε προαναγγελθεί από τους υπάλληλους των διεθνών τοκογλύφων με διώξεις και προφυλακίσεις βουλευτών του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος. Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ, ο Ελληνικός λαός γνωρίζει τι συμβαίνει και στέκεται στο πλευρό του Λαϊκού Συνδέσμου. Συμπαράσταση διαμαρτυρίας στην ΓΑΔΑ, απέναντι σε μια παράνομη και πρωτοφανή απόφαση. Ψηλά οι Σημαίες!".

"Η χούντα του Μνημονίου είναι εδώ", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, η οποία ήταν εκτός λειτουργίας τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.