Τι προβλέπει το σύνταγμα για τις συλλήψεις βουλευτών

Μερικά από τα σημαντικότερα στελέχη της Χρυσής Αυγής συλλαμβάνονται το πρωί του Σαββάτου. Κάτι πρωτόγνωρο για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, ως διαδικασία. 
 
Τι θα συμβεί όμως από εδώ και στο εξής; Με δεδομένο, ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο αρχηγος - γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
 
Δύο συνταγματολόγοι απαντούν στο news.gr για την επόμενη μέρα. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνει ότι θα ήταν ορθότερο να συλληφθούν οι βουλευτές, αφού προηγηθεί άρση της βουλευτικής ασυλίας. Εξηγώντας τη διαδικασία, η οποία εφαρμόστηκε στην προκειμένη περίπτωση αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έγκλημα για το οποίο συνελήφθησαν οι βουλευτές, υπάρχει η έννοια του διαρκούς αυτοφώρου. "Θα έπρεπε όμως να εξετάζεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μία τέτοια κατηγορία, από τη στιγμή που αφορά βουλευτές, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει πραγματική απόδειξη ότι συμμετείχαν στο κακούργημα. Η κίνηση αυτή έχει πολιτική χροιά και επίσης φαίνεται σαν κινήθηκε η δικαιοσύνη από την πλήρη αδράνεια στην απόλυτη σπουδή", συμπληρώνει ο καθηγητής του Δημοκριτείου. 
 
Αναφέρεται επίσης στο ζήτημα που δημιουργείται, καθώς όπως λέει προκαλείται σύγχυση πολιτικού και νομικού ζητήματος. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κύριο Κατρούγκαλο "ακόμα και αν καταδικαστούν αμετάκλητα οι βουλευτές, δεν χάνουν τη βουλευτική τους ιδιότητα". "Μόνο αν επιβεβαιωθεί η καταδίκη τους από τον Άρειο Πάγο τη χάνουν, όχι πρωτόδικα". 
 
"Η παραίτηση είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να εξαναγκαστεί κάποιος επειδή διώκεται νομικά να παραιτηθεί", σημειώνει. Όπως εξηγεί, αν παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας και όλοι οι συνυποψήφιοί του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε αναζητείται η εκλογική περιφέρεια, στην οποία το κόμμα αυτό έχει πάρει τις περισσότερες ψήφους. Εκεί ο πρώτος επιλαχών καταλαμβάνει τη θέση του βουλευτή επικρατείας. 
 
Ο συνταγματολόγος, Δημήτρης Χριστόπουλος, αναφέρει από την πλευρά του ότι αν παραιτηθούν οι βουλευτές και κανείς από τους επιλαχόντες δεν αναλάβει τη θέση τους πάμε σε εκλογές στις συγκεκριμένες περιφέρειες. 
 
Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουμε ότι το Σύνταγμα παρέχει δυνατότητες διάλυσης της Βουλής μόνο αν καταθέσει η βουλή πρόταση μομφής ή πρόταση δυσπυστίας και υπερψηφιστεί ή στην περίπτωση που ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης η κυβέρνηση από τη Βουλή και δεν λάβει υπερψηφιστεί. 
 
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κύριος Χριστόπουλος "αν μπει για παράδειγμα ο Κασιδιάρης στη φυλακή, τη θέση του θα καταλάβει ο επιλαχών στο υπόλοιπο Αττικής. Στο Επικρατείας δεν αλλάζει κάτι ακόμα και αν κριθεί ένοχος και φυλακιστεί κάποιος βουλευτής, καθώς δεν γίνεται να γίνουν εκλογές στην επικράτεια, παρά μόνο σε περίπτωση παραίτησης".
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εξελίξεις αναμένονται με απόλυτο ενδιαφέρον, τη στιγμή που το πολιτικό σκηνικό φλέγεται και αναζητείται λύση εκτόνωσης. Όπως και να το δει κανείς η ιστορία δεν μένει ποτέ ανικανοποίητη, δίνοντας την ευκαιρία στο μελλοντικό ιστορικό να καταγράψει τις στιγμές εκείνες που διαμόρφωσαν το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, με εξελίξεις όχι πάντοτε ομαλές. Καμία ανατροπή άλλωστε, όπως λένε καλύτερα όσοι γνωρίζουν, δεν γίνεται με ήπια μετάβαση, αλλά με μικρές ή μεγάλες...εκρήξεις.