“Η λύση δεν είναι να βγούμε από την Ευρώπη, αλλά να την αλλάξουμε”

“Η λύση δεν είναι να βγούμε από την Ευρώπη, αλλά να την αλλάξουμε”, υπογράμμισε ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της καμπάνιας “Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα”.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο “κόκκινος Ντάνι” παραδέχθηκε ότι υπάρχει μία αναταραχή και μία ευρεία συζήτηση για το θέμα της Χρυσής Αυγής σε όλη την Ευρώπη, και ο διαχωρισμός ανάμεσα στα φασιστικά, τα συντηρητικά, αλλά και τα αριστερά κόμματα θα πρέπει να είναι σαφής: Η συζήτηση πρέπει να αφορά, είπε, το νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δύναμη της Χρυσής Αυγής δεν είναι προϊόν της Ευρώπης, μολονότι οι πολιτικές λιτότητας μπορεί να ωθούν προς εκεί, καθώς υπάρχει μία ελληνική ευθύνη που προέρχεται και από την ιστορία της Ελλάδας. Μέλημα της Ευρώπης, πρόσθεσε, είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γι' αυτό και σε μία κατάσταση δεινή, όπως η ελληνική, η ΕΕ θα έπρεπε να παρέχει τους πόρους, που θα διασφαλίζουν μίαν ελάχιστη κοινωνική προστασία των αδυνάτων, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι προστατεύει ένα κομμάτι της κοινωνίας, που βάλλεται ώστε να μην μπορούν να το αποπροσανατολίσουν οι εξτρεμιστές.

Σχετικά με τη θεωρία των “δύο άκρων”, επεσήμανε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία εγκληματική οργάνωση, ενώ τα κόμματα, είτε πρόκειται για το ΣΥΡΙΖΑ, είτε για τον κ. Σαμαρά, μπορεί να κάνουν λάθη, αλλά σίγουρα όχι εγκλήματα.

Ο Κον-Μπεντίτ, αναφερόμενος στον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται όλο και περισσότερο, υποστήριξς ότι τώρα, με τις ευρωεκλογές, θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις στους πολίτες για την ουσία της Ευρώπης που θέλουμε, πάνω σε μία πολιτική συζήτηση, που να είναι υπέρ του ευρώ, αλλά με τη δέουσα κριτική για τα σημερινά του προβλήματα. Όλες οι χώρες, πρόσθεσε, θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά το ζητούμενο είναι να συμφωνήσουν ότι ο προϋπολογισμός της πρέπει να ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, ώστε να επιλέγονται οι συνολικές πολιτικές που θα πρέπει να υποστηριχθούν.

Σχετικά με τις γερμανικές εκλογές, αναγνώρισε ότι η Άνγκελα Μέρκελ έκανε καλή δουλειά, ενώ οι Πράσινοι βγήκαν αποδυναμωμένοι από τις εκλογές, κάνοντας το μεγάλο λάθος, ξεκινώντας από μία βάση κοινωνικής δικαιοσύνης, να προτείνουν αύξηση των φόρων που αφορούσαν το 10% της κοινωνίας.

Τέλος, σχετικά με τα περί κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Κον-Μπεντίτ είπε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να βγει από την ΕΕ, καθώς έχουμε δημιουργήσει μία Ευρώπη στην οποία πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε δυσκολίες και λάθη.