Σαμαράς ΔΕΘ: Χρονιά ανάκαμψης το 2014

Επίθεση αισιοδοξίας έκανε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας ουσιαστικά όλες τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και κυρίως κινούμενος στους θεματικούς άξονες της οικονομίας, της υγείας και της διαφθοράς. Μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την Ελλάδα, κατηγορώντας όλους όσους αρνούνται να παραδεχθούν την ανοδική πορεία της χώρας τον τελευταίο ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: Νέο δάνειο δεν θα φέρει νέα μέτρα

“Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για τη χώρα. Τα σημάδια τα έχουν δει όλοι εκτός από κάποιους μέσα στην Ελλάδα. Αυτοί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι τα πράγματα άλλαξαν γιατί είναι κολλημένοι σετο χθεε. Οι περισσότεροι που έλεγαν πέρυσι στο εξωτερικό ότι θα βγούμε από το ευρώ λένε φέτος ότι η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση. Πάμε καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί. Δεν θα χρειαστούμε άλλα μέτρα απ' ότι συμφωνήθηκε ήδη”.

“Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα ήταν μοναδική πηγή αστάθειας για την Ευρώπη. Σήμερα τα πράγματα έχουν τελείως αντιστραφεί. Είμαστε η μοναδική πηγή σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας. Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό αν πέρυσι είχαμε βγει από το ευρώ και ήμαστε ένα κράτος παρίας;”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

“Σας υποσχέθηκα δύο πράγματα. Ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και ότι θα γίνουμε δυνατοί και υπολογίσιμοι. Στο μέλλον η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο υπολογίσιμη και πιο ισχυρή”.

Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι με την ανακεφαλαίωση η ρευστότητα θα επιστρέψει και τα χρήματα αυτά θα διοχετευθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εξαγωγικούς φορείς.

“Αλλάζουν τα κριτήρια του Τειρεσία. Πενταπλασιάζεται το όριο των ακάλυπτων επιταγών και επιστρέφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα ξεχρεώνονται μέσα σε ένα χρόνο 8 δισεκατομμύρια περίπου. Αυτό δίνει πολύτιμες ανάσες ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εφαρμόζονται σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα και σταματά η γραφειοκρατεία.

Φέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα, καθώς θα ζητηθούν λίγα από πολλούς, ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα- εφόσον δούμε πόσο είναι- θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, έστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δήλωσε πως ο στόχος του είναι ο ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις με συντελεστή 15%. Επέμεινε στο ότι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο επενδυτικός νόμος είναι επαναστατικός και υποχρεώνει το κράτος να απαντήσει σε λίγο χρόνο για κάθε πρόταση επένδυσης. Παραμερίζεται έτσι ένα μεγάλο εμπόδιο που έδειχνε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θεσπίζεται μία απλή υπεύθυνη δήλωση. Πέρα από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων μπαίνει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία. Μπαίνει τέλος στο σύστημα προμηθειών του δημοσίου και στη σπατάλη των ασφαλιστικών ταμείων”, είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του.  

Άκρα που ταυτίζονται η πολιτικές Αριστεράς - Χρυσής Αυγής

Ο κύριος Σαμάρας μίλησε για δύο άκρα ταυτίζοντας σε πολιτικές την Αριστερά με την Χρυσή Αυγή μια τοποθέτηση με έντονο προεκλογικό χρώμα, αφού ακριβώς αυτή η τακτική θα είναι και η γράμμη επίθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας στα ποσοστά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται να διατηρεί και να αυξάνει τα εκλογικά της ποσοστά
 

 

 

 

Δείτε την άφιξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: