Αυξάνουν τη σύνταξη σε βουλευτές, δημάρχους, νομάρχες

H αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, μέσα από σχετική εγκύκλιο του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, επιτρέπει στους παραπάνω φορείς εξουσίας να αυξήσουν από το... παράθυρο τις μηνιαίες οικονομικές τους απολαβές εν μέσω κρίσης.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", δίνεται η δυνατότητα στους αιρετούς να αυξήσουν τη σύνταξή τους, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο.
 
Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και πέρασε ως "εξαιρετικά επείγουσα". Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσοι κατείχαν δημόσια αξιώματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν προυπηρεσία τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο επικουρικό του ταμείο, προκείμενου να αυξήσουν τα χρόνια της ασφάλισης τους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο άρθρο 138 του νόμου 4052/2012 που προφανώς ψηφίστηκε... νύχτα, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το κόλπο με το "παραθυράκι" για τους αιρετούς άρχοντες. Πάνω στην ίδια εγκύκλιο, δύνανται να βρούν... πάτημα και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν και αυτοί να αυξήσουν τα χρόνοια της προυπηρεσίας τους και άρα τις συνταξιοδοτικές απολαβές τους.

Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο και την εγκύκλιο του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και για δημάρχους και νομάρχες, συντάξιμος θεωρείται ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή ο χρόνος που θήτευσαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πρίν από την εκλογή τους. Μέσω αυτής της αναγνώρισης, θα μπορέσουν όχι μόνο να συμπληρώσουν τα χρόνια που τους λείπουν, αλλά και να αυξήσουν τη σύνταξη τους.

Σχολιάζοντας το ζήτημα στο twitter, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, έγραψε: "Η φόρμουλα για αύξηση συντάξεων Βουλευτών και Δημάρχων,σε καιρούς άγριας λιτότητας, είναι πολύ προκλητική. Να ακυρωθεί άμεσα απο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ".