Μητσοτάκης: Θα απολυθούν όσοι μπήκαν από την πίσω πόρτα στο Δημόσιο

Σαφέστατο μήνυμα προς τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του έτους έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε ότι όσοι μπουν στην κινητικότητα και όσοι από αυτούς θα κληθούν να εργαστούν σε νέες θέσεις θα πρέπει να τις αποδεχθούν καθώς διαφορετικά θα φύγουν από το Δημόσιο. Μάλιστα αν και υπογράμμισε ότι οι απολύσεις καλύφθηκαν από το λουκέτο στην ΕΡΤ, πρέπει να γίνουν ακόμη 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2013.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: "Όποιος μπει στην κινητικότητα ή θα πάρει τη θέση που του προσφέρεται ή θα φύγει. Δεν θέλω παρεξηγήσεις".

Για τις απολύσεις τόνισε πως η αξιολόγηση όσων μπουν στην κινητικότητα θα έχει ως βασικό κριτήριο τον τρόπο πρόσληψης. "Μπήκες από το ΑΣΕΠ ή από την πίσω πόρτα;" επεσήμανε με νόημα σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο της αξιολόγησης για τους 25.000 υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα μέχρι το τέλος του 2013.

Επεσήμανε ότι από το 2014 και μετά η κινητικότητα όπως την ξέραμε τελειώνει.

Ο υπουργός σημείωσε πως όταν πήγε στο υπουργείο δεν βρήκε κανέναν υπάλληλο σε καθεστώς κινητικότητας και τρεις μέρες μετά ήρθε η τρόικα.

Περιγράφοντας τη διαδικασία της κινητικότητας επεσήμανε ότι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν μέχρι τέλη Ιουλίου, 12.500 μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και 25.000 συνολικά μέχρι το τέλος του 2013.

"Πήραμε παράταση για το πρώτο κύμα" ανέφερε. Στο πρώτο κύμα είναι οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί.

"Για παράδειγμα οι καθηγητές πληροφορικής που περισσεύουν είναι από 500. Αυτοί είναι άκρως αξιοποιήσιμοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτός είναι ο πηρύνας της λογικής της επαναξιοποίησης" σημείωσε.

Για τους σχολικούς φύλακες επεσήμανε ότι 'κρίναμε ότι δεν θα έρθει η καταστροφή της χώρας χωρίς τους σχολικούς φύλακες" και πρόσθεσε: 'Δεν κοιμάμαι εύκολα τα βράδια με αυτές τις αποφάσεις".

Σε ότι αφορά τους δημοτικούς αστυνομικούς ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "σχεδόν όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα απορροφηθούν από την αστυνομία".

"Η Δημοτική αστυνομία υποτίθεται ότι ασχολείται με το παρεμπόριο. Ποιος είναι καλύτερος; Ένας αστυνομικός ή ένας δημοτικός αστυνομικός με πενιχρά μέσα" ανέφερε ο υπουργός και είπε ότι ο θεσμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Το σχέδιο που συμφώνησαν Μητσοτάκης - τρόικα

Το σχέδιο για την κινητικότητα και τις απολύσεις έδωσε στη δημοσιότητα το αρμόδιο υπουργείο.

Η διαπραγμάτευση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας για τα ζητήματα της αρμοδιότητάς του κατέληξε στα εξής:

-Το Υπουργείο εξασφάλισε παράταση στην ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (12.500) μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 με την πρόβλεψη ότι ένα μέρος (4.200) θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013.

-Η πρώτη αυτή φάση της κινητικότητας (4.200) θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες και εργαζόμενους στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

-Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο καθεστώς της κινητικότητας περιορίζεται από τους 12 μήνες που είναι σήμερα, στους 8.

-Ο συμφωνημένος από το Φεβρουάριο του 2012 αριθμός των 15.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων τη διετία 2013 - 2014, αλλά και η κατανομή ανά έτος - 4.000 για το 2013 και 11.000 για το 2014 - παραμένει σταθερός.

-Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεσμεύεται στη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας διερεύνησης σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων να προκύψει από αυτήν την κατηγορία.