ΠΑΣΟΚ: Ένα και το αυτό, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή

Του Βασίλη Μπεσκένη

Συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ- "Χρυσής Αυγής" διακρίνει η Ιπποκράτους, με αφορμή το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης κατά την πρωινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής και το ξέσπασμα του Ηλ. Κασιδιάρη εναντίον του Ευ. Βενιζέλου.

Από την Ιπποκράτους αιτιολογούν την άποψή τους επισημαίνοντας την απροθυμία των μελών της Επικτροπής που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να καταδικάσουν ευθέως τη συμπεριφορά Κασιδιάρη ενώ χαρακτηρίζουν και συμψηφιστική την προσέγγιση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη στάση τού βουλευτή της ΧΑ, λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση της βασικής στρατηγικής τής Κουμουνδούρου που ανέδειξε η κυπριακή εμπειρία, υποστηρίζοντας ότι το στρατηγικό έλλειμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οδηγεί σε πολιτικά τυφλές και επικίνδυνες επιλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το News.gr είχε επισημάνει από την προηγούμενη Πέμπτη τις ιδιότυπες "συμμαχίες" που προέκυπταν ως πολιτικό συμπέρασμα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, επισημαίνοντας παράλληλα και την προσέγγιση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ με τη θέση που διατύπωσε ο Αδ. Γεωργιάδης ότι εφ' όσον επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα το Προεδρείο της Βουλής θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αποβολής της Χ.Α. από το Κοινοβούλιο.

Είναι φανερό ότι ότι η πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε Ιπποκράτους και Κουμουνδούρυ, οξύνεται διαρκώς αλλά ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της. Καθώς φαίνεται, από το ΠΑΣΟΚ θα κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις επιθέσεις τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε προσβλέποντας σε βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη –όπως να αποδομήσουν εκ προοιμίου το επιχείρημα της μη παρουσίας Παπανδρέου στην Επιτροπή, που αναμφίλεκτα θα επιδιώξει μετ' επιτάσεως να θέσει στο δημόσιο διάλογο η Κουμουνδούρου. Είτε στοχεύοντας σε μακροπρόθεσμα κέρδη, επιδιώκοντας να "ψαλιδίσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, ποντάροντας στην οικονομική ανάκαμψη και στον επαναπατρισμό εκλογέων.

Άλλωστε, όπως εκτιμάται, αντιδιαμετρική στρατηγική θα ακολουθήσει σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και η Κουμουνδούρου. Κάτι που έχει ήδη διαφανεί με τις επίμονες προσπάθειες των βουλευτών της που μετέχουν στην Προανακριτική να κρατήσουν εντός "κάδρου" τον Ευ. Βενιζέλο. Αλλά και με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να διασπάσει τις γραμμές πολιτικής άμυνας του ΠΑΣΟΚ που –θέλοντας και μη- θα υποστηρίξει τη διαφαινόμενη επιλογή Παπανδρέου να προχωρήσει στην επιλογή της υποβολής υπομνήματος στην Επιτροπή, αντί να παρουσιαστεί δια ζώσης.