Πινγκ-πονγκ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το χαράτσι

του Βασίλη Μπεσκένη

Ένα ιδιότυπο πολιτικό πινγκ-πονγκ παίζουν τις τελευταίες ώρες Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου, παραπέμποντας επί της ουσίας ο ένας στον άλλον, ως προς τη στάση που θα τηρήσουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Το χαράτσι για τα ακίνητα παραμένει το βασικό “αγκάθι” ανάμεσα στις τρεις πλευρές της κυβέρνησης, με τους δύο εταίρους του κ. Σαμαρά να τηρούν κλειστά χαρτιά ως προς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης και υπαναχώρησης από τις θέσεις τους.

Η Αγ. Κωνσταντίνου συνεχίζει να εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της περί καθιέρωσης ενιαίου φόρου ακινήτων και αποδέσμευσής του από τους λογαριαμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης θα επιχειρήσει να πείσει τους κυβερνητικούς του εταίρους στη σύσκεψη που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα, για τις υπαρκτές δυνατότητες εφαρμογής του φόρου.

Όπως υποστηρίζεται από τους συνεργάτες του, το ζήτημα πλέον εναπόκειται στη στάση που θα τηρήσει στη σύσκεψη ο Ευ. Βενιζέλος, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τηρήσει επαμφοτερίζουσα στάση ως προς την παράταση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και για το 2013. Στην Αγ. Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι η διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στη διαφοροποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος.

Ζητούμενο συνεπώς είναι οι προθέσεις με τις οποίες προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος. Από την Ιπποκράτους τηρούν σιγήν ιχθύος αναφορικά με τις διαθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξετάζει κάθε σενάριο, είτε να ταχθεί υπέρ του κ. Σαμαρά, είτε υπέρ του κ. Κουβέλη. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ανοιχτή γραμμή Βενιζέλου- Κουβέλη, υπαινισσόμενοι ότι η όποια στρατηγική ακολουθηθεί τελικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα φέρει την προσωπική του σφραγίδα.

Σε κάθε περίπτωση, το ήδη βαρύ κλίμα που έχει καταγραφεί στους κόλπους των τριών εταίρων, επιτείνεται και από τη ιδιομορφία στις... παλινδρομικές σχέσεις ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και σε ΔΗΜΑΡ. Στην Αγ. Κωνσταντίνου δεν καλοείδαν τις διαρροές της Ιπποκράτους για διμερείς παρασκηνιακές επαφές, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τους υπαινιγμούς του κ. Βενιζέλου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, με τη ΔΗΜΑΡ να αποποιείται των ευθυνών που συνοδεύουν τις όποιες σκληρές αποφάσεις λαμβάνονται.