Πώς θα γίνουν οι απολύσεις στο Δημόσιο

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ότι μπορεί να "χαλάσει" πάλι η εικόνα της χώρας μετά από τόση προσπάθεια και τόσες θυσίες από τους πολίτες γι' αυτό βάζει "γκάζι" στους υπουργούς του να τρέξουν και να κλείσουν τις εκκρεμότητες πριν την έλευση των τροϊκανών. Πριν αρχίσει τα ραντεβού με τους υπουργούς που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Σάββατο  πρέπει να κλείσει και τα "μέτωπα" με Βενιζέλο και Κουβέλη. Στην απογευματινή σύσκεψη στο Μαξίμου θα τεθούν στο τραπέζι-εκτός από τις εφιαλτικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία- οι αποκρατικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η πορεία των εσόδων και το "καυτό" ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο. Εκτός από τις αποκρατικοποιήσεις και τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές όπως η μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ το πιο δύσκολο θέμα είναι οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση μετά τις καθυστερήσεις με τη διαθεσιμότητα λόγω και των δικαστικών αποφάσεων αναμένεται να δεχθεί πολύ έντονες πιέσεις από την τρόικα για τις 25.000 απολύσεις στο δημόσιο που ζητά εδώ και μήνες επιτακτικά. Είναι ίσως το πιο σοβαρό "εσωτερικό" πρόβλημα για την κυβέρνηση καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βάζουν βέτο στις απολύσεις. Ειδικά ο Φώτης Κουβέλης είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί να χρεωθεί στις πλάτες του χιλιάδες απολύσεις ενώ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιέζεται ασφυκτικά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτά τα θέματα αναζητείται κοινός βηματισμός. Το σχέδιο πάντως φαίνεται να έχει κλειδώσει και να ανακοινώνεται εντός της εβδομάδας.

Έγκυρες πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι πιθανόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Σάββατο αφού θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών με τους υπουργούς θα συναντηθεί με τον κ. Μανιτάκη και θα ανακοινώσει το πλαίσιο για τις αποχωρήσεις επίορκων, "κοπανατζήδων υπαλλήλων". Ήδη γίνονται  με άκρα μυστικότητα ασκήσεις προσομοίωσης κατά τις ίδιες πηγές και τα αποτελέσματα θεωρούνται εξασφαλισμένα και μη αμφισβητήσιμα. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με τα υπόλοιπα 15 υπουργεία. Με εντολή Σαμαρά το κάθε υπουργείο ξεχωριστά θα αναλάβει να βγάλει σύντομα το "μερίδιο" του για την πίτα των επίορκων, κοπανατζήδων, ακατάλληλων. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει η ολοκλήρωση του σχεδίου στελέχωσης ανά υπουργείο. Από το σύνολο των υπαλλήλων στα Υπουργεία προκύπτει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πλεονάζον προσωπικό περίπου 6% , δηλαδή 3000 ίσως και παραπάνω υπάλληλοι.

Επίσης, θα ανακοινωθεί πως όταν με τα νέα οργανογράμματα "καταργείται" η θέση, ο υπάλληλος  που μπαίνει σε διαθεσιμότητα και αρνείται να μετακινηθεί απολύεται. Σε ότι αφορά τα πειθαρχικά 'ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης που θα ελέγξει και αποφάσεις πειθαρχικών και για πλαστά πτυχία. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν απολύσεις είναι η αξιολόγηση σημειώνει κορυφαίος υπουργός. Το νομοσχέδιο ετοιμάζεται και θα κατατεθεί με την έγκριση της τρόικας τον Μάρτιο. Αφορά κυρίως τους 12.500 διαθέσιμους που θα πρέπει να "βγουν" στο δεύτερο 6μηνο του χρόνου. Εξάλλου, το Μνημόνιο μιλά για 27.000 διαθεσιμότητες εντός του 2013, μεγάλο μέρος των οποίων δεν θα ξαναβρεί θέση στο Δημόσιο μετά το έτος της διαθεσιμότητας.

Αν και στην κυβέρνηση πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στο θέμα του Δημοσίου ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει πως "υπάρχει  χρόνος για να εντοπιστεί ο αξιοσημείωτος αριθμός αναγκαστικών αποχωρήσεων όπως ορίζει το μνημόνιο, και ταυτόχρονα να βγουν σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι τον Ιούνιο". Το θέμα των αναγκαστικών αποχωρήσεων γίνεται πιο πιεστικό μέσα στο 2014, όταν θα πρέπει  ανά τρίμηνο να δίνει η κυβέρνηση τον αριθμό όσων εντοπίζονται και θα αποδεσμεύονται μέσα στον ίδιο χρόνο.