Ντέρμπι και νίκη ΝΔ στις εκλογές βλέπουν οι πολίτες

Σκληρό και αμφίρροπο "ντέρμπι" μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δείχνει η νέα δημοσκόπηση της VPRC που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, ωστόσο μετά από αρκετό χρονικό διάστημα η ΝΔ είναι μπροστά με διαφορά στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην εκτίμηση που κάνουν οι πολίτες για το ποιο κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές.

Η Ν.Δ. κλείνει την "ψαλίδα" που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με τα δύο κόμματα να βρίσκονται στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής στο 29,5%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,0%, Χρυσή Αυγή 12,0%, ΔΗΜΑΡ 5,0%, ΚΚΕ 5,5%, Άλλο Κόμμα 6,0%. Σημαντική παράμετρος το εύρημα ότι η αποχή, το λευκό και το άκυρο συγκεντρώνουν το 32,2%. Σημειώνεται ότι στην εφημερίδα δημοσιεύεται η εκτίμηση εκλογικής επιρροής και όχι η πρόθεση ψήφου.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με 31,6% έναντι 27,2% που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3,6%.

Χαρακτηριστικά είναι και τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν στο ερώτημα το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝ.ΕΛΛ και το ΚΚΕ, καθώς κανένα από τα κόμματα δεν ξεπερνούν το 0,5%.

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η απάντηση είναι ο "κανένας", ο οποίος συγκεντρώνει το 45%. Ο Α. Σαμαράς προηγείται στην κλίμακα με ποσοστό 21,2% και ακολουθεί ο Α. Τσίπρας με 11,6%. Ο Π. Καμμένος προηγείται του Β. Βενιζέλου (5,2% έναντι 4,3), ενώ ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται στο 3,6%. Ο Ν. Μιχαλολιάκος υπερτερεί της Αλέκας Παπαρήγα (2,8% έναντι 0,8%).

Όσο για το ποιο κόμμα είναι καταλληλότερο να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το "κανένα" κερδίζει και πάλι όλα τα κόμματα, καθώς το 58,2% θεωρεί ότι δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός σχηματισμός ικανός να αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό ζήτημα. Ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ προηγείται το κυβερνητικό κόμμα με 10,8%, ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση εμπιστεύεται το 10,5%.