Οι ηχηρές “γαλάζιες” απουσίες από την ψηφοφορία στη Βουλή

Μεταξύ των... αδικαιολογήτως απόντων οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς

Συνολικά 255 βουλευτές ήταν παρόντες στην ονομαστική ψηφοφορία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, που περιελάμβανε και την επίμαχη τροπολογία του βουλευτή Δ. Δημητριάδη που προκάλεσε μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών έλαβε επί της αρχής 151 «υπέρ», 88 «κατά» και 16 «παρών», ενώ η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη έλαβε 149 «υπέρ» και 106 «κατά».

Ποιοι απουσίαζαν και γιατί

Οι απόντες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Θεόδωρος Παραστατίδης και η Εύη Καρακώστα. Οι τρεις από τους προαναφέρθεντες βουλευτές είχαν αποστείλει πρόθεση ψήφου. Η Εύη Καρακώστα δεν παρέστη στην ψηφοφορία επειδή ένιωσε αδιαθεσία.

Οι απόντες βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, που είχαν στείλει όμως επιστολή πρόθεσης ψήφου, ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Καρασμάνης, Γιώργος Κασαπίδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απόντες βουλευτές από τη ΝΔ, χωρίς όμως πρόθεση ψήφου ήταν, οι Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Κουκοδήμος, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Τζαβάρας.

Από την ψηφοφορία απείχαν επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης και άλλοι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού.

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για τους απόντες της ΝΔ

Τις «αποστάσεις που επέλεξαν να τηρήσουν από την επίσημη γραμμή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη» βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την τροπολογία Δημητριάδη σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως έξι βουλευτές της ΝΔ -μεταξύ των οποίων οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής- δεν καταψήφισαν την επίμαχη τροπολογία, αλλά παράλληλα ούτε και αποκάλυψαν την πρόθεση ψήφου τους.

«Οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ τήρησαν αποστάσεις ασφαλείας από την επίσημη γραμμή του κ. Μητσοτάκη», σχολιάζουν σκωπτικά οι ίδιες πηγές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση τους εγείρει ερωτήματα.

Ως προς τις κατηγορίες της ΝΔ και την ουσία της τροπολογίας, οι κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν στην ομιλία του Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι «κατέστη σαφές πως κανένα πρόστιμο δεν διαγράφεται όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης».

Σημειώνουν, τέλος, πως ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να "σηκώσει" το θέμα της τροπολογίας, ως «προπέτασμα καπνού για την απόφαση καταψήφισης του εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Τσιάρας: Απολύτως σύμφωνοι με τη θέση της ΝΔ οι απόντες

"Διευκρινίζεται ότι όλοι οι βουλευτές της παράταξής μας που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την σκανδαλώδη κυβερνητική τροπολογία είναι απολύτως σύμφωνοι με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το θέμα", τονίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κ. Τσιάρας.