Άνω κάτω η Βουλή μετά από τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δεκτή έκανε την επίμαχη τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως γι' αυτά τα οποία ακούστηκαν στην Ολομέλεια περί υποψιών για διαφθορά, ο ίδιος «δεν γνωρίζω και δεν υποψιάζομαι τίποτα».

Τι προβλέπει η επίμαχη τροπολογία

Η τροπολογία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον Τελωνειακό Κώδικα, που αφορούν τον μη καταλογισμό παραβάσεων λαθρεμπορίας, μετά την ολοκλήρωση μεταβίβασης επιχειρήσεων στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγίανσής τους.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «είναι μια διάταξη που έχει σκοπό να εμπεδώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο ή συνδέεται με αυτά».

Όπως προβλέπει η τροπολογία, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά την περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων- στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων ή εξυγιάνσεων ή και ειδικών εκκαθαρίσεων- καταλογίζονται, εκ των υστέρων, σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας, εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνων που αναλαμβάνουν, τότε τα πρόστιμα να καταλογίζονται στους κυρίως υπαίτιους της παράβασης.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι άκουσε την τοποθέτηση του βουλευτή «πολύ προσεχτικά» και διάβασε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, και βασισμένος σε αυτά, την κάνει δεκτή. Νωρίτερα είχε δηλώσει και η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ότι κάνει δεκτή την τροπολογία.

Η θετική τοποθέτηση εκ μέρους του υπουργού στη βουλευτική τροπολογία προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ιδίως από την πτέρυγα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της οποίας, Ανδρέας Λοβέρδος, είχε ζητήσει την απόσυρσή της και είχε ανακοινώσει ότι συλλέγονται υπογραφές ώστε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον προτείνοντα βουλευτή να πει ποιον επιχειρηματία αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση, αλλά και την κυβέρνηση να φέρει η ίδια τη ρύθμιση «με έντιμο τρόπο» και με ενσωματωμένη την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). «Εσείς πρέπει να πάρετε την ευθύνη. Κρύβεστε πίσω από βουλευτή;» είπε προς τον υπουργό και προσέθεσε πως, αν η κυβέρνηση δεν το κάνει αυτό, είναι απολύτως εκτεθειμένη. Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε επίσης τι ποσά θα χάσει το Δημόσιο, «αφού αυτή η ρύθμιση αφορά χρηματικές ποινές και πρόστιμα από λαθρεμπόριο». «Να σηκώσετε τα χεράκια σας να δούμε ποιοι θα ψηφίσετε. Μπαμπεσιές εδώ δεν χωρούν», είπε προς τα έδρανα της πλειοψηφίας και μίλησε για διευθετήσεις που σχετίζονται με μέσα ενημέρωσης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε επίσης να μην γίνει δεκτή η τροπολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση ως υπουργική, εφόσον κρίνει ότι ρυθμίζει ένα σοβαρό θέμα, μαζί με την εκτίμηση του ΓΛΚ για ενδεχόμενες απώλειες ή όχι για το Δημόσιο, «διαφορετικά διαμορφώνεται ένα άσχημο περιβάλλον. Γιατί αν είναι τίμια η κυβέρνηση, πρέπει και να φαίνεται. Και με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, όχι μόνοι δεν φαίνεστε τίμιοι, αλλά και δημιουργείτε το πεδίο για αντιλήψεις, υπαρκτές ή όχι», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος προς τον κ. Παπαδημητρίου.

Για αντίστοιχη τροπολογία που είχε έρθει πριν από ένα χρόνο και αφορούσε εταιρείες αποθήκευσης καυσίμων στη Β. Ελλάδα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, και απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο υπουργό, ανέφερε «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα από τα λαθραία καύσιμα...». «‘Η μην την κάνετε δεκτή ή πείτε μας ποιες εταιρείες αφορά και πόσα χρήματα θα χάσει το κράτος από τη μη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τη νομιμοποίηση του λαθρεμπορίου καυσίμων», πρότεινε ο Γ. Αμυράς.

Η Ολομέλεια διέκοψε για λίγο τις εργασίες της, καθώς η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε χρόνο για να συλλέξει τις υπογραφές που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της βουλευτικής τροπολογίας.

Ρελάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, επί των άρθρων και επί των τροπολογιών του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, "απαντώντας" έτσι στην πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας του βουλευτή Δ. Δημητριάδη που υποβλήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από τη ΝΔ.

Το προεδρείο πρότεινε η ψηφοφορία να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί.

«Το διακύβευμα είναι η διαφθορά», σχολίασε για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Λοβέρδος και απέδωσε σε κίνηση αντιπερισπασμού την πρόταση ονομαστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε χρόνο για να μαζέψει υπογραφές. Τον δώσαμε. Ας μην κουνήσουν όλοι το δάχτυλο σε όλους, τέλος εδώ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Αν έχεις γεννηθεί Πανελευσινιακός, Μπαρτσελόνα δεν θα γίνεις ποτέ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να μην ψηφίσουν την τροπολογία.

“Πού νομίζετε ότι νομοθετείτε, στην Μποτσουάνα;”

Η τροπολογία είχε νωρίτερα προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Με την τροπολογία επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στον μελλοντικό επενδυτή διότι δεν είναι συνυπεύθυνος για πράγματα που έχουν τελεστεί στο προηγούμενο διάστημα και δεν ήταν ενήμερος και ότι αυτές οι πράξεις», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης που έχει καταθέσει την τροπολογία.

Η τροπολογία προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Γραμματέα της Κ.Ο, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλη Κεγκέρογλου επισημαίνοντας ότι αυτή η τροπολογία είχε κατατεθεί πάλι τον Απρίλιο του 2016 και είχε αποσυρθεί μετά από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι μια τροπολογία αθλιότητας, κομπίνας εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Και αν ο κ. Παπαδημητρίου, που πραγματικά έχει ένα όνομα, ως αρμόδιος για το νομοσχέδιο, την αποδεχθεί, θα κηλιδώσει το όνομά του, με ένα αίσχος. Είναι η τροπολογία της μεγάλης κομπίνας που επανέρχεται. Δεν λέει ποιους αφορά. Δεν λέει ποιους απαλλάσσει και με ποια ποσά. Δεν λέει πόσα εκατομμύρια χάνει το ελληνικό δημόσιο. Ποια είναι η ζημία. Τι είναι και ποιοι επιτέλους αυτοί οι ημέτεροι που αξίζουν τον κόπο για μια τέτοια χάρη από την πλευρά της κυβέρνησης. Όχι κύριοι! Αυτή η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί! Είναι ντροπή να επανέρχεται ένα χρόνο μετά για να χαρίσει εκατομμύρια σε ανώνυμους τώρα αλλά επώνυμους στη συνέχεια», είπε ο Β. Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι δεν έχει βάση αλήθειας η καταγγελία του κ. Κεγκέρογλου και πρόσθεσε ότι με την τροπολογία ουσιαστικά δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα με τους κύριους υπαίτιους, νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία μεταβίβασης μετοχών δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και δεν είχε γνωστοποιηθεί η εκκρεμότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το στάδιο της διενέργειας διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Η κ. Παπανάτσιου επισήμανε εξάλλου ότι οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποια πρόσωπα αφορά. «Φημολογούνται διάφορα και η τροπολογία δεν είναι αθώα. Να αναβληθεί η συζήτηση, και να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου και να πάρει επάνω της η κυβέρνηση την τροπολογία», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και πρόσθεσε: «να μάθουμε και ποια οικονομικά θέματα υπάρχουν και ποια πρόσωπα αφορά. Κύριε Παπαδημητρίου, μην κάνετε αποδεκτή την τροπολογία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας από την πλευρά του τόνισε: «Η στάση σας, μας κάνει αλγεινή εντύπωση», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε σήμερα στις 10.15 το πρωί για να αναρωτηθεί: «από τις 10.15 πότε προλάβατε να συνεννοηθείτε με το υπουργείο Οικονομικών, να εξηγήσετε τα παραγωγικά αίτια, να ερευνήσει το υπουργείο Οικονομικών περί τίνος πρόκειται και να έρθει εδώ η υφυπουργός Οικονομικών να μας πει ότι την αποδέχεται και μάλιστα με το σκεπτικό που ψέλλισε. Γιατί δεν είχατε το θάρρος να το φέρετε εσείς; Διότι είναι προφανές ότι υπήρξε προσυνεννόηση. Που νομίζετε ότι νομοθετείτε; Στην Μποτσουάνα;».

Λίγο αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης έκανε «έκκληση» στον υπουργό να μην δεχθεί την τροπολογία, για την προστασία και του βουλευτή που την υπογράφει, και του ιδίου και του κύρους του Σώματος. Είπε ότι η τροπολογία θα πρέπει να έρθει με έκθεση του ΓΛΚ και να ξέρει η Βουλή ποιους αφορά.