Παππάς: Πήγα στη Βενεζουέλα γιατί ο Σαμαράς είχε κόψει τις εμπορικές σχέσεις

Βενιζέλος: Δεν νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος να κάνει το μεσάζοντα

«Η πρεσβεία της Βενεζουέλας οργάνωσε το ταξίδι του 2013, και σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχαν την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εκεί μετακινήσεων μας» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, απαντώντας νωρίτερα σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευάγγελος Βενιζέλος. 

    Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε ότι «ουδέν μεμπτόν» υπήρξε με το ταξίδι του 2013 και υπογράμμισε ότι η Πρεσβεία της Βενεζουέλας ήταν εκείνη που απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ το 2013, όταν είχε διαφανεί ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση, καθώς με την κυβέρνηση Σαμαρά, είχαν ανακοπεί οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα. 

   «Η τοποθέτησή σας έχει διανθιστεί με ένα τσουβάλι στοιχεία κουτσομπολιού» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ακούγοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επαναλαμβάνει στοιχεία του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». 

   «Έχω πει και το ξαναλέω. Μιλάμε για ένα ταξίδι που έγινε το 2013. Και το 2013 ο ομιλών δεν ήταν ούτε βουλευτής ούτε υπουργός. Δεν μπορούσε δηλαδή, δια της υπογραφής του, να επηρεάσει ο,τιδήποτε και να επιβάλλει πολύ περισσότερο, κάτι. Είναι ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας, η οποία πρεσβεία της Βενεζουέλας βεβαίως σε συνεργασία με το δικό τους υπουργείο Εξωτερικών, είχαν την ευθύνη της φιλοξενίας μας και των εσωτερικών μας εκεί μετακινήσεων» είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω ότι σε αυτό το ταξίδι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Θέλω να σας ενημερώσω δε ότι οι εμπορικές σχέσεις, πολλών χωρών της ΕΕ είναι αναπτυγμένες δεν ήταν της Ελλάδας, ούτε την περίοδο που ήσασταν εσείς υπουργός Εξωτερικών και κακώς. Και δεν ήταν αναπτυγμένες διότι έπρεπε και αυτές οι σχέσεις να καμφθούν υπό το βάρος των ιδεολογικών εμμονών του κυβερνητικού σας εταίρου ο οποίος εμφορούνταν και εμφορείται από τις ιδέες και τις αντιλήψεις της ακραίας δεξιάς». 

   Στο ερώτημα του κ. Βενιζέλου αν οι σχέσεις αυτές συνεχίστηκαν, από τη στιγμή που την κυβέρνηση ανέλαβαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε πως έχει γίνει επίσημη επίσκεψη τον Αύγουστο του 2015 του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στη Βενεζουέλα, όπου υπεγράφη και μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενεργειακά. Στην επίσκεψη αυτή, παρευρίσκονταν και εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου, και της Motoroil και των ΕΛΠΕ. 

   «Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω βεβαίως αν προέκυψε από εκείνη τη συνάντηση κάποια εμπορική συνεργασία, πρέπει να σας πω όμως ότι ο ελληνόκτητος στόλος κάνει πάρα πολλές μεταφορές πετρελαίου της Βενεζουέλας και να σας πω επίσης ότι η ελληνική εταιρεία έχει κατασκευάσει εκτεταμένα το δίκτυο σωληνώσεων υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, υπάρχουν δηλαδή πράγματα τα οποία εξελίσσονται» είπε ο Νίκος Παππάς και συνέχισε απευθυνόμενος στον Ε. Βενιζέλο: «Ελπίζω να μην υιοθετείτε το αφήγημα ότι η αριστερά στην Ευρώπη χρηματοδοτείται με τρόπο σκοτεινό, από τη δημοκρατία της Βενεζουέλας. Είναι ένα αφήγημα που δεν έχει μόνο ελληνική αποτύπωση». 

   Νωρίτερα ο Ε. Βενιζέλος ανέφερε πως «σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη το οποίο είναι τεκμηριωμένο με στοιχεία, μαρτυρίες και κυρίως με φωτογραφίες» ο τότε διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Νίκος Παππάς, τον Αύγουστο του 2013, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βενεζουέλα, και σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου του κ. Παππά, βασικός σκοπός της επίσκεψης αυτής που δεν είχε ανακοινωθεί δημοσίως, ήταν να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων, ανάμεσα στις δύο χώρες. 

   «Δεν αντιλαμβάνομαι ποιον ακριβώς φορέα εκπροσωπούσε και ποιον σκοπό εξυπηρετούσε ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή, ο εκπρόσωπος ενός ριζοσπαστικού κόμματος, και τι νόημα έχει ένα κόμμα να βολιδοσκοπεί για εμπορικές σχέσεις- είτε στον αγροτοδιατροφικό τομέα, είτε πολύ περισσότερο σε άλλους τομείς που συνδέονται με μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις-όπως είναι ο τομέας της ενέργειας και πιο συγκεκριμένα των πετρελαιοειδών» είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε, πως σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παππάς έγινε δεκτός από έναν αμφιλεγόμενο και ελεγχόμενο από διάφορες αρχές επιχειρηματία, τον κ. Μαχέτ Χαλίλ, ταξίδεψε με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο τροπικό νησί Μαργαρίτα στο οποίο και φιλοξενήθηκε, στα ενδιαιτήματα και στα ξενοδοχεία αυτού του επιχειρηματία» και ότι «τον βλέπουμε σε φωτογραφίες να έχει στενή φιλική σχέση με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου ο οποίος εθεάθη και πριν από λίγο καιρό να εξέρχεται του Μεγάρου Μαξίμου, πιθανώς μετά από επαφές με τον πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Επικρατείας νυν Ψηφιακής Πολιτικής». 

   «Είναι πραγματικά παράδοξο πως είναι δυνατό όλο αυτό το σκηνικό να οργανώνεται για να προωθηθούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης. Τον Αύγουστο του 2013 που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη αυτή, ήμουν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και δεν μας ζήτησε καμία βοήθεια ούτε μας ενημέρωσε για τίποτα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν προκύπτει να έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση στο Καράκας, δεν ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει διμερείς διακρατικές σχέσεις οικονομικές με τη Βενεζουέλα και βεβαίως πως είναι δυνατόν , κατά ποία αντίληψη, αυτού του είδους οι επαφές να γίνονται σε αυτό το πολυτελές και περίεργο αεροσκάφος με ιδιωτικά αεροσκάφη, με τροπικά νησιά, με πολυτελή ξενοδοχεία, και βεβαίως με φιλοξενίες» είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι, «με βάση δημοσιεύματα, ο κ. Αρτεμίου ειδικεύεται ως Κύπριος δικηγόρος με off shore εταιρείες, και ξέρετε πόσο πρόσφορος είναι ο χώρος της Λατινικής Αμερικής, λόγω Παναμά, στα ζητήματα τεχνογνωσίας για off shore εταιρείες». 

   «Υπάρχει πρεσβεία ελληνική που λειτουργεί στο Καράκας, πρεσβεία της Βενεζουέλας που λειτουργεί στην Αθήνα, υπάρχουν εμπορικοί ακόλουθοι, διακρατικές σχέσεις», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να εξηγήσει γιατί δεν ενημέρωσε, τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για να βοηθήσει επιχειρήσεις και γιατί έγιναν όλα εν κρυπτώ. «Δεν νοείται ο εκπρόσωπος ενός κόμματος να ασχολείται με οικονομικές σχέσεις και να κάνει στην καλύτερη περίπτωση των μεσάζοντα» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος. 

   Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφερόμενος στους ισχυρισμούς για την χρηματοδότηση των Podemos από τη Βενεζουέλα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι ο κύριος λαϊκιστής δημοσιογράφος ο οποίος ισχυρίστηκε αυτό, πριν από λίγο καιρό, είδε την υπόθεση αυτή να τίθεται από το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας στο αρχείο και ένας αντίστοιχου ύφους υβριστής των Podemos, πλήρωσε 20.000 ευρώ πρόστιμο για αντίστοιχους λόγους. «Συνεπώς, θα σας έλεγα, επειδή κάποιοι της από εδώ παρατάξεως το κάνουν αυτό με μεγάλη ευκολία, ακόμη και υποθέσεις που έχουν κλείσει δικαστικά, να γίνονται αντικείμενο της καθημερινής αντιπαράθεσης, να μην το κάνετε και εσείς» σημείωσε ο Νίκος Παππάς. 

   Στην ερώτηση του κ. Βενιζέλου πόσα και ποια κυβερνητικά αεροσκάφη και κρατικά αεροσκάφη της Βενεζουέλας έχουν προσγειωθεί στην Ελλάδα, ο Νίκος Παππάς τον κάλεσε να απευθύνει το ερώτημά του αυτό στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε: «δεν έχετε τίποτα νομίζω να κομίσετε στο διάλογο και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και στον κόσμο που μας παρακολουθεί». 

   Αλλά και στην ερώτηση του Ε. Βενιζέλου εάν εμφορείται η εξωτερική πολιτική από ιδεολογικούς λόγους, ο κ. Παππάς είπε: «εκείνον τον καιρό, ακριβώς επειδή η ιστορία Βενεζουέλα είχε μια εσωτερική πολιτική χρησιμότητα για την τότε κυβέρνηση, την κυβέρνηση την οποία υπηρέτησε ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Εξωτερικών, είχαν ανακοπεί οι δυνατότητες εμπορικών σχέσεων. Και αυτό καταμαρτυρά η κατάσταση που υπήρχε και που οδήγησε την πρεσβεία της Βενεζουέλας να απευθυνθεί σε εμάς να μας καλέσει στη Βενεζουέλα, να διερευνήσουμε και εμείς τις δυνατότητες συνεργασίας και της ενίσχυσης των πολιτικών σχέσεων διότι από το 2013 υπήρχε και μια υποψία ότι θα γίνουμε κυβέρνηση». 

   «Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό αλλά μόνο πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες συγκροτούν έναν φτηνό και μη χρήσιμο αντιπερισπασμό» κατέληξε ο Νίκος Παππάς.