Βούτσης: Έφτασε η ωρίμανση και θα έχουμε συμφωνία άμεσα

Πέφτουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες, θα την έχουμε και θα την μελετήσουμε, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στους εταίρους, ωστόσο έχει φτάσει η ωρίμανση να κλείσουμε τη συμφωνία. Όλα δείχνουν πως άμεσα θα έχουμε την συμφωνία , που θα είναι κοινωνικά βιώσιμη και θα είναι διαχειρίσιμη. Τις επόμενες μέρες θα την έχουμε και θα τη μελετήσουμε», ανέφερε ο κ. Βούτσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ανέφερε πως Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία στα βασικά σημεία της πολύπαθης δεύτερης αξιολόγησης, μία συμφωνία που αφορά τόσο στα εργασιακά, όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που είναι τα δύο μεγαλύτερα "αγκάθια" των διαπραγματεύσεων, ενώ τo Reuters αναφέρει ότι υπάρχει συμφωνία και για τα ενεργειακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάσει της συμφωνίας η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, η μείωση του αφορολόγητου ορίου κυμαίνεται σε περίπου 6.000 ευρώ και έχει συμφωνηθεί, ενώ στα εργασιακά δεν θα γίνει απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να επανέλθουν μετά το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, που λήγει το 2018. 

Πάντως, επίσημα το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Αθήνα, ούτε από την Κομισιόν.

Όταν θα έχουμε συμφωνία θα το μάθετε επισήμως και όχι από διαρροή, σχολίαζε κυβερνητική πηγή, ενώ η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα σχετικώς κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες επίσης δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Πηγή της Κομισιόν ωστόσο σημείωσε ότι "έχει γίνει πρόοδος, αλλά δεν έχει κλείσει προς το παρόν η συμφωνία".

Κατρακυλούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Μετά το δημοσίευμα του Reuters, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλά επίπεδα πολλών εβδομάδων.
Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν στο 7,47%, που αποτελεί χαμηλό επίπεδο διμήνου, σημειώνοντας πτώση 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας). Η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών τίτλων μειώθηκε πάνω από 30 μονάδες βάσης στο 6,93%, που είναι χαμηλό πέντε εβδομάδων.
«Υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, αν και αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ελληνική κυβέρνηση, αυτός είναι ο λόγος που μειώνονται σήμερα οι αποδόσεις», δήλωσε στο Reuters στέλεχος της DZ Bank, προσθέτοντας: «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί από αξιωματούχο της ΕΕ, είναι πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πτώση».