Απαντήσεις από Τουσκ και Γιούνκερ ζητά ο Τσίπρας

"Το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα", ζητά να μάθει ο πρωθυπουργός

Ξεκάθαρη απάντηση για το αν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας ζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι.

Στην επιστολή του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών λαών στα 60 χρόνια από την υπογραφή των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατακτήσεις οι οποίες “δυστυχώς τα τελευταία χρόνια”, όπως σημειώνει, “απειλούνται παρά τη θεσμική τους κατοχύρωση”.

“Εναπόκειται, όμως, στη δημοκρατική επιλογή των λαών της Ευρώπης και στη βούληση των κυβερνήσεων που εκλέγουν, να τις υπερασπιστούν και να τις διευρύνουν”, αναφέρει, σχολιάζοντας με πικρία πως “στη χώρα μου το δικαίωμα αυτό περιορίζεται”.

“Η Ελλάδα εδώ και 7 ολόκληρα χρόνια βρίσκεται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, στο όνομα των οποίων έχει άρρητα επιβληθεί μια κατάσταση εξαίρεσης από μία σειρά επιτεύγματα του κοινού μας Ευρωπαϊκού κεκτημένου, με σημαντικότερη εξ αυτών την εξαίρεση από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο των κοινωνικών δικαιωμάτων και ειδικότερα την εξαίρεση από τις “βέλτιστες πρακτικές” σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και από το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων”, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Αφού τονίζει πως η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την εξυγίανση της οικονομίας και της αγοράς εργασίας, ξεκαθαρίζει πως “δεν μπορούμε, όμως, να κατανοήσουμε απαιτήσεις πέραν των δεσμεύσεων αυτών, όπως αυτή της παράτασης της εξαίρεσης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο”.

Επισημαίνει μάλιστα ότι είναι αυτή η απαίτηση που καθυστερεί αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στερώντας τη δυναμική της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας σε μία καθοριστική στιγμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει πως πρόθεση της Αθήνας είναι να υποστηρίξει τη Διακήρυξη της Ρώμης, κρίνοντας ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, όμως διαμηνύει πως “για να μπορούμε πραγματικά να γιορτάσουμε αυτές τις κατακτήσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ανοιχτά, επίσημα και καθαρά, αν δικαιούμαστε και εμείς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις κατακτήσεις. Να γνωρίζουμε αν το ευρωπαϊκό κεκτημένο ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις ή αν ισχύει για όλους με εξαίρεση την Ελλάδα”.

“Ζητώ λοιπόν την υποστήριξή σας ώστε να υπερασπιστούμε μαζί το δικαίωμα της Ελλάδας να επιστρέψει στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου”, καταλήγει η επιστολή.