Στην Ιερουσαλήμ ο Τσίπρας για την παράδοση του Παναγίου Τάφου

Για "ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία" είχε κάνει λόγο ο πρωθυπουργός τον περασμένο Δεκέμβριο

Στην Ιερουσαλήμ φτάνει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα παραστεί αύριο στην παράδοση του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας λόγω του θρησκευτικού αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχει.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας στις 9.15 το πρωί της Τετάρτης θα φτάσει στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης, όπου θα τον υποδεχθούν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Πατριαρχικός επίτροπος μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα περπατήσει μέχρι το Πατριαρχείο, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Αμέσως μετά, οι δύο Πατριάρχες με τον πρωθυπουργό, με πομπή, θα μεταβούν στον Πανάγιο Τάφο, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου.

Μετά τις 11, ο πρωθυπουργός μαζί με τους δύο Πατριάρχες και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα επιστρέψουν στο Πατριαρχείο, όπου θα γίνει η παρουσίαση του έργου από την επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Ο κ Τσίπρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Ιερουσαλήμ αργά αύριο το μεσημέρι.

Ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και τον περασμένο Δεκέμβριο όταν, αναφερόμενος στις εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, είχε κάνει λόγο για "ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία".

Στην Ιερουσαλήμ και η Φώφη Γεννηματά

Στα Ιεροσόλυμα βρίσκεται ήδη από νωρίς το απόγευμα η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα μετά την επίσκεψή της στον Πανάγιο Τάφο συνοδεία της κ Μοροπούλου, περιέγραψε τη συγκίνησή της, ενώ έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο. Η κ Γεννηματά στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ομογένεια στήριξε πολύ την υλοποίησή του.

Στην περιοχή γύρω από τον Ναό της Αναστάσεως καθώς και στο Πατριαρχείο, επικρατεί μια γλυκιά αναστάτωση για το σημαντικό που συμβαίνει. Στην πόλη βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου του Παναγίου Τάφου. Τη χαρά του εξέφρασε στο Πρακτορείο ο πρόεδρος Λάζαρος Μάρκου: «Συμβάλαμε με τις μικρές μας δυνάμεις για την αναπαλαίωση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου. Αν δεν γινόταν, ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας θα έπεφτε. Για χρόνια δεν είχε γίνει καμία κατασκευή».

Οι εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας για την αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανάγιο Τάφο ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 μετά από πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αφού συμφώνησαν οι άλλες δύο θρησκευτικές ενότητες που διαχειρίζονται τον Πανάγιο Τάφο, το Τάγμα των Φραγκισκανών και του Πατριαρχείου των Αρμενίων στα Ιεροσόλυμα. Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την κ. Μοροπούλου συμμετέχουν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής, Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος.