Debate εκπροσώπων: Το ΔΝΤ, τα αντίμετρα και τα lear jet

Η κυβέρνηση δίνει μάχη και η ΝΔ παίρνει το μέρος του ΔΝΤ, υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - "Θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους και να κάνουν μεγάλη ζωή", απαντά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Το... τηλεοπτικό ραντεβού που κανόνισαν μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας πραγματοποιήθηκε απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τους δύο εκπροσώπους να αντιπαρατίθενται για θέματα επικαιρότητας.

Τζανακόπουλος: Εμείς δίνουμε μάχη και η ΝΔ παίρνει το μέρος του ΔΝΤ

Δίνουμε μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και κάθε δευτερόλεπτο αυτής της μάχης η Νέα Δημοκρατία παίρνει τη θέση του ΔΝΤ, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τονίζοντας πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να διαμορφωθούν οι όροι για μια συμφωνία και κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ποτέ δεν τοποθετήθηκε για τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ και η κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, “αυτό στο οποίο έχουμε συμφωνήσει είναι μια αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, αυτό σημαίνει 2% του ΑΕΠ επιβαρύνσεων και 2% ελαφρύνσεων - μέσω μείωσης φόρων και στήριξης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Όταν έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο θα έχουμε τη δυνατότητα να καταλάβουμε ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει ποντάρει στην καταστροφή και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, βλέποντας ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον, καθώς θα έχουμε και τεχνική συμφωνία και τα μέτρα–αντίμετρα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως σημείωσε.

Κικίλιας: Δεν υπάρχουν αντίμετρα, αλλά άγρια φορολόγηση

Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται, υποστηρίζοντας: “Η κυβέρνηση μιλά για συμφωνία δίχως δημοσιονομική επιβάρυνση, όταν η συμφωνία του Eurogroup μιλά για μέτρα 2% δηλαδή 3,6 δισ. , κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση του αφορολόγητου... Ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση τον Γενάρη”.

Παρουσίασε έντυπο με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού και ανέφερε: “Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι είναι αδύνατο να πιάσουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018. Μας υποσχέθηκε ότι θα κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου...Όχι μόνο αντίμετρα δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει άγρια φορολόγηση. Η πραγματική οικονομία στενάζει, το τραπεζικό σύστημα αιμορραγεί”.

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι “θέλουν να κρατήσουν την καρέκλα τους και να κάνουν μεγάλη ζωή. Καθυστερούν επίτηδες την διαπραγμάτευση. Κάνουν βόλτες με lear Jet ανά την υφήλιο”. Υποστήριξε ακόμη ότι “το 87% αποδοκιμάζει την κυβέρνηση και το 75% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Τζανακόπουλο ανέφερε: “Πλησιάζετε μονοψήφιο αριθμό, τόσες πολλές κλούβες των ΜΑΤ γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου πρώτη φορά υπάρχουν”.

Στο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει την συμφωνία που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση απάντησε ότι “θα συζητήσει με τους εταίρους για το πρόγραμμα”. Είπε ακόμη ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει την φορολογία των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, θα μειώσει τις δαπάνες, θα εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση των δαπανών του κράτους. Θα κάνει μεταρρυθμίσεις και θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας, δεν είμαστε ίδιοι... Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως θα βολέψει ημετέρους”.

“Δε δεχόμαστε μαθήματα ηθικής”

Απαντώντας στις αναφορές του Βασίλη Κικίλια περί “μεγάλης ζωής”, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολίασε ότι “μαθήματα ηθικής από όσους επί 40 χρόνια είναι μπλεγμένοι σε διάφορα σκάνδαλα, δεν δεχόμαστε”, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να ανταπαντά “δεν θα πάρω μέρος στη λάσπη”.