Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη

Για τις ανησυχίες που προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο ενημέρωσε τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ

Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) στις Βρυξέλλες συμμετείχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της παρουσίας του στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

“Έχω αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσω εταίρους και συμμάχους για τις ανησυχίες που μας προκαλεί η πολιτική και οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο”, δήλωσε μετά το τέλος των συναντήσεων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως σε όλους τους συνομιλητές του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο από την Άγκυρα και τους ενημέρωσε για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

“Για πρώτη φορά, είδαμε άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Τόνισα ότι υποχρέωση της πατρίδας μας είναι η νηφάλια, αλλά ταυτόχρονα και αυστηρή στάση”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: “Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να παρασυρθεί από την κλιμάκωση, που - όπως φαίνεται - επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει οποιαδήποτε πρόκληση αναπάντητη”.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επιδιώκει πάντα σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, που στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.