Παυλόπουλος: Κομμάτι μας τα προσφυγόπουλα, θα μείνουν όσο χρειαστεί

"Ο διάλογος των πολιτισμών είναι το καλύτερο μέσον για να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο και να υπερασπισθούμε την ειρήνη", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

“Ο διάλογος των πολιτισμών είναι το καλύτερο μέσον για να αντιμετωπίσουμε τον πόλεμο και να υπερασπισθούμε την ειρήνη. Γιατί ο διάλογος των πολιτισμών βοηθάει πριν απ΄ όλα όχι μόνο να σταματήσουμε τους πολέμους, βοηθάει να μην έχουμε πολέμους. Γιατί όταν εκραγεί ο πόλεμος από εκεί και πέρα οι συνέπειες πολλές φορές είναι ανεπανόρθωτες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα”.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τα παιδιά-πρόσφυγες στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με θέμα “Ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών ξεκινάει με τα παιδιά”, θέλοντας να μοιραστεί, όπως είπε, λίγες σκέψεις του με τα παιδιά.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι ο διάλογος των πολιτισμών μπορεί να τα καταφέρει όλα αυτά, γιατί κάθε πραγματικός πολιτισμός πρέπει να υπερασπίζεται τον άνθρωπο και την ειρήνη. “Πολιτισμός”, εξήγησε, “που δεν έχει στο κέντρο του αυτές τις δύο έννοιες δεν είναι πολιτισμός. Για τούτο αυτός ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που είπαμε”.

Κατόπιν ανέφερε πως τα παιδιά είναι καταλληλότεροι φορείς αυτού του διαλόγου, και διευκρίνισε: “Γιατί αυτά τα παιδιά είναι εκείνα τα οποία νιώθουν πολύ περισσότερο και από τους μεγαλύτερους τι σημαίνει πόλεμος. Γιατί δεν είναι μόνο ο ξεριζωμός από τις εστίες τους. Είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος και οι συνέπειές του φράζουν το μέλλον, καταστρέφουν την ελπίδα, την οποία εμείς οι Λαοί της Δύσης, με τις ευθύνες που φέρουμε γι΄ αυτούς τους πολέμους, πρέπει να το αποκαταστήσουμε”.

Απευθυνόμενος στα προσφυγόπουλα, τόνισε: “Παιδιά που βρίσκεστε στην Ελλάδα, να ξέρετε ότι η χώρα μας είναι κοιτίδα και λίκνο ενός δικού της πολιτισμού που είχε την τύχη όμως να είναι η βάση του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης. Και αυτό οφείλεται στο ότι αυτός ο πολιτισμός στηρίζεται στον Άνθρωπο, στηρίζεται στην Ειρήνη, στηρίζεται στη Δημοκρατία, στηρίζεται στην Δικαιοσύνη. Και μέσα από αυτές τις αρχές σας υποδεχόμαστε”.

“Είστε ένα κομμάτι μας, θα μείνετε εδώ όσο χρειασθεί, ώσπου να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου. Και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά νά'χα την τύχη, μια μέρα πολύ σύντομα, να μπορούσα να πάρω τους συμμαθητές σας τους Έλληνες, όταν πια θα έχετε γυρίσει στα σπίτια σας, και εκεί να σας δούμε να ξαναχτίζετε την δική σας πατρίδα”, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.