Δημοσκόπηση: Οι πολίτες θέλουν ρήξη με τους δανειστές, αλλά όχι Grexit

Πώς διαμορφώνεται η "ψαλίδα" ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - Μάχη μεταξύ τριών κομμάτων για την τρίτη θέση

Ισχυρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου δίνει δημοσκόπηση της εταιρείας MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 27,2%, έναντι 14,2% του ΣΥΡΙΖΑ (διαφορά 13 ποσοστιαίων μονάδων, αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Δεκεμβρίου) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7%, το ΠΑΣΟΚ με 6,9%, το ΚΚΕ με 6,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 6,1% των ερωτηθέντων, το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 9,8%, ενώ λευκό, άκυρο ή αποχή επιλέγει το 11,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου χωρίς λευκό, άκυρο και αποχή, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στις 14,7 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 30,7%, ΣΥΡΙΖΑ 16%, Χρυσή Αυγή 7,9%, ΠΑΣΟΚ 7,8%, ΚΚΕ 7,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6%, Ένωση Κεντρώων 2,6%, Ποτάμι 2,4%, Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, άλλο κόμμα 6,9%.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καλύτερος πρωθυπουργός μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 33,1% και ο πρωθυπουργός ποσοστό 18,1%.

Στην εικόνα των πολιτικών αρχηγών τα πιο θετικά ποσοστά συγκεντρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (31,7% ευνοϊκή – 45,7% αρνητική) και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά (19,5% ευνοϊκή – 50,1% αρνητική) και ο Αλέξης Τσίπρας (18,3% ευνοϊκή – 67,3% αρνητική).

Αίσθηση προκαλούν εν τω μεταξύ οι απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά στο αν θα πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί ή να απορρίψει νέα μέτρα από τους δανειστές, ακόμα και υπό τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το 54,8% συγκεκριμένα απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να απορρίψει τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακόμα και αναγκαστεί να έρθει σε σύγκρουση/ρήξη με τους δανειστές, με ορατή πιθανότητα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα». Με την άποψη «να αποδεχθεί τα νέα μέτρα που της προτείνουν οι εταίροι και δανειστές ώστε να μην έρθει σε σύγκρουση /ρήξη μαζί τους για να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση» συμφωνεί το 32,2% των ερωτηθέντων.

Στην ίδια δημοσκόπηση, αν και η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν ότι προτιμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, το ποσοστό που προκρίνει το Grexit κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Στη σχετική ερώτηση για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, “σίγουρα ναι” και “μάλλον ναι” απαντά το 58,8% των ερωτηθέντων, ενώ “σίγουρα όχι” και “μάλλον όχι” απαντά το 38,1%.

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες “βλέπουν” πρόωρες εκλογές μέσα στο 2017. Στο ερώτημα “πόσο πιθανό είναι να προκηρυχθούν εκλογές στη διάρκεια του 2017;” οι πολίτες απαντούν “πολύ πιθανό” ή “αρκετά πιθανό” σε ποσοστό 58,6% και “καθόλου πιθανό” ή “όχι και τόσο πιθανό” σε ποσοστό μόλις 25,6%.