Αλέξης Τσίπρας: Αν έχετε την εντιμότητα κάντε τώρα πρόταση μομφής

Οξεία αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή

«Μόλις περάσουμε και αυτόν τον τελευταίο σκόπελο, αυτόν της αξιολόγησης, δεν θα έχετε κανένα επιχείρημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής.

«Εάν έχετε την εντιμότητα, καταθέστε πρόταση μομφής τώρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πλέον «ψελλίζει κάτι» για εκλογές. «Καταθέστε πρόταση μομφής αν τολμάτε», είπε ο πρωθυπουργός.

«Βγήκατε στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης και είπατε οτι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα», ανέφερε.

Νωρίτερα ανέβασε τους τόνους στην δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού.

Για το θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πρώτος που θα έπρεπε να ασχολείται με την αξιολόγηση είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, ο οποίος χθες βρήκε τον χρόνο να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα σε σουίτα μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου» και συνέχισε: «Έχετε βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Μία αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει πριν από έναν χρόνο, δεν έχει κλείσει ακόμη. Οι συνέπειες προκαλούν μαύρες σκέψεις και έχουν επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Πώς εξηγείτε ότι υπάρχει εκροή 2,5 δις ευρώ τις τελευταίες 45 μέρες; Τεράστια ζημιά έχει η καθυστέρηση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε, η μείωση της ανεργίας σταμάτησε, τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ είναι απογοητευτικά για τον Ιαναουάριο. Ακόμη και για την ποσοτική χαλάρωση ο δικός σας υπουργός, ο κ. Σταθάκης, είπε ότι και να μην μπούμε δεν χάλασε ο κόσμος. Θα μπούμε κ. Τσίπρα στην ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο; Για τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που αναφερθήκατε, μακάρι να επαληθευτούν. Εμείς πιστεύουμε στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που είναι μεγαλύτερες από τις δικές σας».

«Καθυστερείτε και υπονομεύετε την πορεία των μεταρρυυθμίσεων. Συμφωνείτε με την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε την επένδυση; Φοβάμαι ότι πίσω από το προσωπείο της συμμόρφωσης με τις διαρθρωτικές αλλαγές των μνημονίων, κρύβεται ένας αμετανόητος ιδεολόγος, εχθρός των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, για τη οποία ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε "τι συζητήθηκε στη μυστική συνάντηση", ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε: «Μυστική ήταν η δική σας συνάντηση με τη Ρότσιλντ. Μυστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός παίρνει το αεροπλάνο, πηγαίνει στο Παρίσι, δεν ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς και το ανακοινώνει αφού έγινε γνωστό. Τι διαπραγματεύεται ο πρωθυπουργός, χωρίς τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσετε. Ας πάμε και στην συνάντηση με Μέρκελ και Σόιμπλε. Να σας θυμίσω ότι και εσείς είχατε συναντηθεί όταν είσαστε στην αντιπολίτευση με τον κ. Σόιμπλε. Τρέχετε συνέχεια στην κα Μέρκελ στην οποία κάποτε λέγατε "go back". Όλα για την εξουσία. Καταστρέφετε την χώρα, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο καλύτερα θα είναι για τους Έλληνες πολίτες και για το μέλλον της Ελλάδας».

Απαντώντας στις προσωπικές αιχμές του πρωθυπουργού σημείωσε: «Μία φιλική παρότρυνση κ. Τσίπρα -επειδή κάποιος σας συμβούλευσε να μιλάτε προς το πρόσωπό μου ειρωνικά-, όταν είστε δεκαπέντε μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις θα συνιστούσα να είσαστε λίγο πιο προσεκτικός. Καταλαβαίνω ότι έχετε περιέλθει σε δύσκολη θέση αλλά η ειρωνεία σας δεν θα σας βοηθήσει».

Επανερχόμενος στο θέμα της ερώτησής του για την εγκληματικότητα, τόνισε: «Δεν με πείσατε κ. Τσίπρα, ότι έχετε κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ή για να αντιμετωπίσετε την έξαρση της μικρής και μεσαίας βίας που βιώνουν όλοι οι Έλληνες. Δεν είπατε κουβέντα για το ότι υπάρχει επίθεση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «είναι κλεισμένος στο κουβούκλιο του Μεγάρου Μαξίμου και γι' αυτό δεν αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες νιώθουν περισσότερο ανασφαλείς από ό,τι πριν από μερικά χρόνια».

 

"Ήρθατε να βάλετε ένα πυροτέχνημα"

«Ήρθατε εδώ να βάλετε ένα πυροτέχνημα και να μας πείτε ότι για όποια βιτρίνα σπάει φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολιτευση», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την εγκληματικότητα.

«Δεν είπατε τίποτα για τις επιθέσεις στο σπίτι του Φλαμπουράρη γιατί έτσι δεν θα μπορούσατε να κολλήσετε την ιδεολογική ρετσινιά... Εγκληματικότητα υπάρχει σε όλο τον κόσμο και στην Γερμανία που ήσασταν προχθές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να έχουμε μια αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσάει 15χρονα που φοράνε χειροπέδες και αυτό το έχουμε καταφέρει με τον επαγγελματισμό της ηγεσίας της ΕΛΑΣ».

«Είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής σας ή προσπαθείτε να ψαρέψετε σε θολά νερά των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής ή και τα δύο μαζί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ ανέφερε : «Δεν είπατε τίποτα για τη βία στα γήπεδα, πιθανώς γιατί εκεί παίζονται και μεγάλα συμφέροντα , με τα οποία έχετε αποδείξει ότι τα πάτε καλά κ. Μητσοτάκη».

"Προσβάλλετε την αστυνομία όταν λέτε ότι η χώρα είναι στο έλεος της αναρχίας"

«Δεν προσβάλλετε εμάς, την Ελληνική Αστυνομία προσβάλλετε όταν λέτε ότι η χώρα είναι στο έλεος της αναρχίας», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα της Βουλής.

«Για το Μενίδι έχουν γίνει πολλές φορές επιχειρήσεις, γινόντουσαν και πριν από εμάς, αλλά δεν νομίζω ότι ήρθατε να μιλήσουμε σοβαρά. Θα σας έλεγα ότι το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις. Εκεί πρέπει ο κόσμος να ενταχθεί κοινωνικά, η εγκληματικότητα για αυτούς τους ανθρώπους είναι μια εύκολη λύση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη:

«Να σας θέσω ένα επίκαιρο ερώτημα και όχι προκάτ, από τα φιλικά δελτία ειδήσεων. Τι πήγατε να κάνετε στην Γερμανία λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup, τί είπατε με τον κ. Σόιμπλε επί 75 λεπτά; Είπατε ότι του παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας για έξοδο από την κρίση. Εδώ στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να μας παρουσιάσετε την πρόταση για την έξοδο από την κρίσης».

«Σας δίνω σήμερα μια ευκαιρία να μας δώσετε μια απάντηση, συμφωνείτε με την απαίτηση του ΔΝΤ να πάρουμε μέτρα 4,5 δις μετά το τέλος του προγράμματος; Δέχεστε τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή; Επιμένετε ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να προστατεύσει την κοινωνία και όχι το Ταμείο που ζητά παράλογα μέτρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Μητσοτάκης: Οι υπουργοί σας βγαίνουν και λένε "...δεν πειράζει κι αν δεν πετύχουμε την ποσοτική χαλάρωση"

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα, ο αρχηγός της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει «βάλει τη χώρα σε ένα επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι» και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο. «Εσείς φέρατε πίσω το μαύρο σύννεφο της δραχμής», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ακόμα και αυτό που εσείς είπατε πολύ σοβαρό, το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βγαίνουν οι υπουργοί σας και λένε δεν πειράζει εάν δεν το πετύχουμε», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τις επενδύσεις. «Τι λέτε για την ερώτηση των βουλευτών σας για το Ελληνικό; Την θέλετε ή δεν την θέλετε αυτή την επένδυση κ. Τσίπρα;» είπε ο κ. Μητσοτάκης.