Κόντρες μεταξύ Ελλήνων ευρωβουλευτών για τη δεύτερη αξιολόγηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης από Κύρτσο, Κεφαλογιάννη, Σπυράκη και Μαριά

Στην ελληνική κυβέρνηση επέρριψε με παρέμβασή του στη σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Κύρτσος την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα έπρεπε να είχε κλείσει, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι ότι θα έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017, για να χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το ελληνικό δημόσιο και να καταβάλει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές του τον Ιούλιο του 2017, και να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει τη βασική ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση, η οποία ανεβάζει το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και περιορίζει το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα από τα δύσκολα μέτρα που εφαρμόζονται».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εσωτερική πολιτική και τις δημοσκοπήσεις : «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ισχύει για το 60% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη. Δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί μία οικονομική πολιτική, η οποία θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, η λύση του οποίου καλώς συζητείται, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί στην αίθουσα αυτή. Το πρόβλημα θα το λύσουμε εμείς, ελπίζουμε σύντομα, στην Ελλάδα», κατέληξε.

Εξασφαλίζοντας το δικαίωμα να αντιδράσει μέσω του συστήματος της «μπλε κάρτας» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπέβαλε στον κ. Κύρτσο το παρακάτω ερώτημα: «Πριν από λίγο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι υπάρχουν θετικά οικονομικά στοιχεία. Προχθές ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η απόδοση ήταν μεγαλύτερη από τα αναμενόμενα. Τις προάλλες ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τρομερές αλλαγές. Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι έχουμε κάνει περισσότερες αλλαγές από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μόνο εσείς κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση. Θα ήθελα να μου πείτε τι από τα δύο ισχύει: Ή εσείς διαστρέφετε την αλήθεια για φτηνούς πολιτικούς λόγους, ή οι κ.κ. Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Ντάισελμπλουμ προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας ο κ. Κύρτσος είπε: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πολιτικά, πίσω από τους ανθρώπους που ελεεινολογούσε και κατήγγειλε μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Αυτή η μεταμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, βοηθήσαμε βέβαια εμείς και εμείς την επιβάλαμε, αλλά η ερμηνεία των όσων λένε οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πάντα επιλεκτική. Εάν νομίζετε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν προσχωρήσει στη δική σας πολιτική, μπορείτε με αυτή τη βεβαιότητα να θέσετε την πολιτική σας στην κρίση του ελληνικού λαού. Να δούμε εάν από το 36% που είχατε, θα πιάσετε το 15%».

Παίρνοντας το λόγο και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη και απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Παπαδημούλη, του καταλόγισε ευθύνες λέγοντας: «Έχετε ευθύνη γιατί συνομολογήσατε ένα απολύτως υφεσιακό μείγμα με φόρους πάνω στους φόρους, αν και γνωρίζετε ότι οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους. Έχετε ευθύνη διότι δεν αντιδράσατε κάθετα, οριστικά, κατηγορηματικά, στο άνοιγμα της νέας συζήτησης για το Grexit που δεν φέρνει μόνο σε μεγάλο κίνδυνο την πατρίδα μου - κοντά στην καταστροφή, αλλά υπονομεύει και το κοινό νόμισμα».

Συμπερασματικά κατέληξε λέγοντας: «Η λύση για την Ελλάδα, αγαπητέ αντιπρόεδρε της Επιτροπής, είναι ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της πατρίδας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αυξήσει την αστάθεια, θα τη μειώσει. Οι εκλογές θα δώσουν σταθερότητα στη χώρα. Θα δώσουν τέλος στην αβεβαιότητα και την ιδεοληψία και θα βάλουν την Ελλάδα στην κανονικότητα, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το 2018».

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε ότι «η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από καιρό, τουλάχιστον από τις 5 Δεκεμβρίου του 2016. Η καθυστέρηση είναι καταστροφή για την ελληνική οικονομία. Αυτά δεν είναι λόγια δικά μου, αλλά του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνέντευξή του τον Νοέμβριο, καθώς και του υπουργού Οικονομικών».

«Η αβεβαιότητα επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια, η τακτική της αναβολής της κυβέρνησης παραπέμπει στο καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, και όλα αυτά για εσωτερική κατανάλωση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο κ. Τσακαλώτος, ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις φέρνουν μεγαλύτερο λογαριασμό. Στη δε επιστολή που απέστειλε τον προηγούμενο μήνα στην Κομισιόν αναφέρει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε το ένα τρίτο των προαπαιτούμενων».

Ο κ. Κεφαλογιάννης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια, πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν με τον ρυθμό που πρέπει, η κυβέρνηση παθαίνει αλλεργία στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και αυτές που έχουν συμφωνηθεί δεν προχωρούν, υπάρχει ένα λάθος στο πρόγραμμα: Είναι η αύξηση των φόρων και όχι ο περιορισμός των δαπανών και κυρίως η δημιουργία του νέου πλούτου».

«Για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειάζεται το τρίπτυχο, ευρωπαϊκός προσανατολισμός, κοινοβουλευτική δημοκρατία και ελεύθερη οικονομία χωρίς δάκρυα των υπουργών του κ. Τσίπρα για οποιαδήποτε προσπάθεια για να γίνουν επενδύσεις» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Νότης Μαριάς, εκ μέρους της ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Απευθυνόμενος στο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Η εφαρμογή των μνημονίων, έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Παρά τα δισεκατομμύρια που έχει πάρει η χώρα σε δάνεια, έχει γεμίσει με εκατομμύρια φτωχούς και στρατιές ανέργων». Ο κ. Μαριάς περιέγραψε στη συνέχεια τις δυσκολίες των νέων, των επιχειρήσεων, τις απώλειες περιουσιών και τις μειώσεις εισοδημάτων».

Μίλησε για τη «φορομπηχτική πολιτική» και για τα «κοράκια που προσπαθούν «ν' αρπάξουν τα σπίτια των Ελλήνων». Υπογράμμισε ότι τα 280 δισ. ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια, πήγαν πίσω στην εξόφληση των παλαιών χρεών, στις τσέπες των δανειστών που απαιτούν και νέα σκληρά μέτρα ενόψει της αξιολόγησης. «Των δανειστών που με επικεφαλής τον Σόιμπλε και τον Ντάισελμπλουμ συνεχίζουν την ανάλγητη μνημονιακή τους πολιτική σε συνεργασία πλέον με την νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» κατέληξε ο κ. Μαριάς.