Μουζάλας: Δε θέλουμε βία, αλλά δε θα υποστούμε και βία

Ψευδείς οι ισχυρισμοί για καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό, υποστηρίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την καταγγελία ότι 60 άτομα, Έλληνες και αλλοδαποί, απαγόρευσαν να μπει το φαγητό που προορίζεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη δομή φιλοξενίας του Ελληνικού, επανέλαβε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, διαψεύδοντας ότι επρόκειτο περί καθολικής απεργίας πείνας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Μουζάλας είπε πως είναι «ψευδείς» οι ισχυρισμοί ότι έγινε καθολική απεργία πείνας στο Ελληνικό και πρόσθεσε ότι 30 Έλληνες και 30 αλλοδαποί εμπόδισαν να φθάσει το φαγητό στους δικαιούχους εντός του Κέντρου.

«Η ελληνική πολιτεία έχει νόμους, και οι νόμοι αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Δεν θέλουμε βία αλλά δεν θα υποστούμε και βία», δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Επίσης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι η παρουσία των προσφύγων και των μεταναστών εκείνη που καθυστερεί την υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό.

Παρέχοντας προς τη Βουλή τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Κακλαμάνης, σχετικώς με το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Προσφύγων σε διαμερίσματα, ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Όπως ενημέρωσε, ήδη μέσω του προγράμματος φιλοξενούνται 1.964 πρόσφυγες και μετανάστες (εκ των οποίων το 86% είναι Σύροι, το 7% Αφγανοί και 6% Ιρακινοί).

Τέλος, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε ότι διαπιστώνονται κάποιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης του προγράμματος στην Κρήτη και προανήγγειλε την επέκταση του και στη Λιβαδειά.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί επικράτησε ένταση κατά την επίσκεψη του Γ. Μουζάλα στον καταυλισμό του Ελληνικού, καθώς πρόσφυγες δεν τον άφηναν να περάσει στις εγκαταστάσεις.

Μάλιστα ορισμένοι πρόσφυγες και οι μετανάστες είχαν βάλει μικρά παιδιά να δημιουργήσουν ανθρώπινη αλυσίδα ώστε να αποτρέψουν τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον καταυλισμό.Ο κ. Μουζάλας κατάφερε να μπει για λίγα λεπτά στον καταυλισμό, αλλά η ένταση παρέμενε μεγάλη και ο υπουργός αποχώρησε.

Σε δηλώσεις του μετά το περιστατικό, ο υπουργός χαρακτήρισε "ψευδή είδηση" την απεργία πείνας στο Ελληνικό.

«Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία» είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι «κάποιοι πήγαν να γρονθοκοπήσουν εμένα και κάποιοι τους αστυνομικούς».

«Είναι ψευδής είδηση η απεργία πείνας στο Ελληνικό. Οι αλληλέγγυοι προσφέρουν κακή υπηρεσία δημιουργώντας αναστάτωση», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

«Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν χθες την είσοδο των φορτηγών που φέρνουν το φαγητό και το φέραμε από την πίσω πόρτα» είπε ο κ. Μουζάλας και έκανε λόγο για παραβίαση του νόμου στο Ελληνικό. «Κατανοώ τον πόνο αυτών των ανθρώπων αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους για να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η σημερινή μου κίνηση σηματοδοτεί κάτι. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη και αδυναμίες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις συνεχίζοντας να τιμάμε την έννοια του πρόσφυγα αλλά και του μετανάστη. Εφόσον εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι, όπως είδατε πήρα το λουκέτο και συμβολικά το παρέδωσα στον διευθυντή της αστυνομίας. Όποιος αισθάνεται εγκλωβισμένος εδώ είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες».