Οι πέντε προτάσεις της ΝΔ για το προσφυγικό

"Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα", υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το φιλότιμο, η ανθρωπιά, η καλή προαίρεση των κατοίκων της Λέσβου, υπονομεύονται από την ανικανότητα κάποιων άλλων, υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Αυτό που συμβαίνει στην Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της διαχειριστικής αποτυχίας της κυβέρνησης, ανέφερε και υπογράμμισε πως πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους κάποιοι χρησιμοποιούσαν για να πουλήσουν ανθρωπισμό και ευαισθησία, ζουν ακόμη μέσα σε τραγικές συνθήκες.

“Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν ούτε θέλουν, ούτε ξέρουν, ούτε μπορούν να λύνουν τα προβλήματα”, υπογράμμισε και παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για το προσφυγικό, η οποία στηρίζεται σε πέντε βασικά σημεία:

"1.    Στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή είναι η κρίσιμη λέξη: Αποσυμφόρηση. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνα τους. Ειδικά τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έχουν ξεπεράσει τη δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

2.    Επιτάχυνση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην διαδικασία ελέγχου αιτημάτων ασύλου, τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια επιτροπή. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για το ότι συσσωρεύονται στα νησιά περισσότεροι απ’ όσοι φεύγουν. Έρχονται κάθε μέρα - και σήμερα πληροφορήθηκα ότι είχαμε σχεδόν 100 αφίξεις - αλλά δεν φεύγουν με την ίδια ταχύτητα. Αναπόφευκτα ο αριθμός μεγαλώνει και συσσωρεύονται δυστυχώς στο νησί αριθμοί, οι οποίοι δεν είναι πια διαχειρίσιμοι. Εμείς δεσμευόμαστε ότι τις διαδικασίες ασύλου θα τις επιταχύνουμε ... Όσοι δικαιούνται θα παίρνουν τα έγγραφα και θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στη χώρα ... Όσοι οικονομικοί μετανάστες δεν δικαιούνται status πρόσφυγα, πρέπει να φυλάσσονται σε κλειστούς προαναχωρησιακούς χώρους μέχρι να επιστραφούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προήλθαν, είτε εθελοντικά.  

3.    Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες σε κλειστές και ανοιχτές δομές στη Μόρια και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Η κατάσταση, την οποία είδαμε, δεν δικαιολογείται με κανέναν απολύτως τρόπο. Υπάρχουν σημαντικοί πόροι διαθέσιμοι. Γνώριζε πάρα πολύ καλά ο αρμόδιος Υπουργός ότι έρχεται χειμώνας. Γνώριζε ότι έρχεται κακοκαιρία και πάρα ταύτα εικόνες όπως οι χιονισμένες σκηνές, τις οποίες είδαμε, δυσφήμησαν, για άλλη μια φορά, την εικόνα του νησιού, σε μια εποχή που κάνει η τοπική κοινωνία μια τεράστια προσπάθεια να ανατάξει την εικόνα της Μυτιλήνης στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Μπορούμε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους ανθρώπους. Διαχειριστικό είναι το πρόβλημα και η διαχειριστική ανικανότητα της Κυβέρνησης, που επιτρέπει στα hot spots και εδώ στη Μόρια, αλλά και σε άλλα σημεία της Ελλάδος, να είναι σε αυτή την κατάσταση.

4.    Καταγραφή και έλεγχος όλων των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και κακοδιαχείριση είναι πολύ σοβαρές. Δεν θέλω να είναι άδικες. Ξέρω ότι υπάρχουν Μ.Κ.Ο. που κάνουν τεράστιο έργο και εθελοντές που δίνουν την ψυχή τους στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Θα ήταν άδικο για όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κατατάξουμε σε μια κατηγορία προβληματικών Μ.Κ.Ο. Όμως υπάρχουν και επώνυμες καταγγελίες για διορισμούς κομματικών φίλων που δεν πατάνε το πόδι τους. Για αναθέσεις τεράστιων ποσών σε «δικά τους παιδιά». Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όχι για να χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νέο πελατειακό του μηχανισμό.  Έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει. Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξει έλεγχος, ότι θα μπει τάξη στις Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει μητρώο Μ.Κ.Ο., ότι θα υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε δομή και ότι κάθε Μ.Κ.Ο. που θα μπαίνει, θα ελέγχεται και θα επιτελεί τη συγκεκριμένη της αποστολή. 

5.    Φύλαξη των εθνικών συνόρων. Η χώρα όμως δεν μπορεί να είναι έρμαιο κανενός. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις οποιουδήποτε μπορεί και θέλει να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα. Σε αυτό χρειαζόμαστε  βοήθεια της Ευρώπης. Και η αλήθεια είναι ότι, σε αυτό, η Ευρώπη δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Διεκδικούμε την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και εδώ, από τη Λέσβο, λέω ξεκάθαρα, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδος. Χρειαζόμαστε την ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Αλλά πρέπει να αποδεικνύουμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας".