Μαξίμου: Τι “έβγαλε” η εξεταστική για δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Τα πέντε βασικά συμπεράσματα, όπως καταγράφονται από κυβερνητικές πηγές

«Δύο χρόνια μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση το Γενάρη του 2015 η πάγια πολιτική δέσμευση για διερεύνηση του τριγώνου της διαπλοκής αποτελεί πραγματικότητα», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την ολοκλήρωση του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ από τις τράπεζες.

Τονίζουν ότι «χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις - ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες» και ότι «αποδείχθηκε σε όλο το πανελλήνιο ότι βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων».

Οι ίδιες πηγές ασκούν δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους για «θράσος» να επιμένουν ότι «μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή» και να «εφευρίσκουν «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ». Επισημαίνουν σε αυτό το πλαίσιο ότι το κόμμα του κ. Μητσοτάκη «χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει» και πως ο πρόεδρος της ΝΔ «δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ». Επιπλέον παραθέτουν εκτενή παραρτήματα αναφορικά τόσο με την περίπτωση του Κήρυκα Χανίων, καθώς επίσης και για τα δάνεια του «Πρώτου Θέματος», τα δάνεια στον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ, τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Επισημαίνουν ότι για όλα αυτά που προκύπτουν από την Εξεταστική Επιτροπή θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και υπογραμμίζουν ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως ονόματος ή θεσμικού ρόλου, θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να επιτελέσουν δίχως καθυστερήσεις και πρακτικές του παρελθόντος το έργο τους».

«Τι ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή»

Απαριθμώντας τα βασικά συμπεράσματα που ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή, οι ίδιες πηγές αναφέρουν:

«1) Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2) Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3) Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4) Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων

5) Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά.».

«Το θράσος της ΝΔ»

«Την ίδια ώρα», υπογραμμίζουν: «η Νέα Δημοκρατία έχει το θράσος και επιμένει ότι μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή, και αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ»!. Ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ αναφέρουν αναλυτικά: «Το λέει αυτό το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει! Συντάσσεται ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη πως τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες πρέπει να διαγραφούν; Έτσι θα «εξυγιάνει» τα οικονομικά του κόμματός του; Το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης που δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ! Το λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έκανε ρύθμιση του δανείου του  - όταν αποκαλύφθηκε από την Εξεταστική και 11 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψή του - με το σύστημα balloon ώστε να μην αποπληρώσει ποτέ το κυρίως ποσό του χρέους που ανέρχεται σε 649.000 ευρώ!»... Και θέτουν δηκτικά το ερώτημα: «Πραγματικά αναρωτιόμαστε κ. Μητσοτάκη, τολμάτε και κουνάτε το δάχτυλο, τη στιγμή που τόσο το κόμμα σας, όσο και εσείς χρωστάτε σε όποιον μιλάει ελληνικά;».

Το ίδιο ερώτημα απευθύνουν και για το ΠΑΣΟΚ, «το οποίο έχοντας πάρει δάνεια 199 εκατ. ευρώ και με τα σημερινά του εκλογικά ποσοστά θα αποπληρώσει τα χρέη του σε μερικές εκατοντάδες χρόνια!».

Οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «για όλα αυτά αλλά και για πολλές ακόμα έκνομες πρακτικές πλέον θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής», σημειώνοντας πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι, ανεξαρτήτως ονόματος ή θεσμικού ρόλου, θα λογοδοτήσουν επιτέλους στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να επιτελέσουν δίχως καθυστερήσεις και πρακτικές του παρελθόντος το έργο τους».

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διαπιστώσει τίποτα μεμπτό...»

Επιπλέον, αναφέρουν ότι προκαλεί εντύπωση «το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ επί εννιά μήνες δεν έχουν διαπιστώσει τίποτα μεμπτό στη σκανδαλώδη δανειοδότηση των ΜΜΕ». Αναφέρουν ενδεικτικά:

«1) Το σύστημα «μπάμπουσκα» του κ. Αναστασιάδη, δανειζόταν από τις τράπεζες για να αγοράζει μετοχές μιας εταιρείας που ανήκε στον ίδιο και τους συνεταίρους του. Και αυτό δεν έγινε μία φορά, αλλά τουλάχιστον τρεις. Οι εταιρείες «φαντάσματα» των ιδιοκτητών του Πρώτου Θέματος είναι νόμιμες και προβλεπόμενες πρακτικές σύμφωνα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν αρθρώσει λέξη;

2) Το όργιο δανεισμού των τραπεζών στον Σταύρο Ψυχάρη και το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το οποίο κατέληξε να γίνει μέχρι και βίλα πολυτελείας στο Πόρτο Χέλι.

Φυσικά από την επιλεκτική μνήμη που έχουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφεύγουν οι μνημειώδεις παραδοχές που διατυπώθηκαν στις μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή και οι οποίες αποτελούν ιστορική δικαίωση των καταγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος θα μπορούσε  να ξεχάσει ποτέ την γεμάτη οίηση και αλαζονεία κατάθεση του Ψυχάρη, που ένορκα κατέθεσε  ότι πήρε 15 εκατ. ευρώ δάνειο, με «ΑΕΡΑ», χωρίς καμία εγγύηση και εξασφάλιση.

Ή ποιος θα ξεχάσει την κατάθεση Αλαφούζου ότι όλα τα κανάλια δεν πληρώνουν δόσεις, ότι αυτά έχουν μεταβληθεί σε γραφεία εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτητών τους. Ότι οι μεγαλοεκδότες καθόριζαν ακόμα και τις συνθέσεις των κυβερνητικών σχημάτων. Ότι υπήρχε διαπλοκή επιβεβαιωμένη από έμπειρους εκδότες και καναλάρχες. Ή ότι καλώς η κυβέρνηση θέλει να βάλει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα.

Ή την δήλωση Κουρτάκη ότι ασφαλώς και υπάρχει το τρίγωνο της διαπλοκής, διαπλοκής δηλαδή κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζικού πυλώνα, το οποίο όμως για να λειτουργεί απρόσκοπτα χρειάζεται και τέταρτο παράγοντα, το δικαστικό σύστημα.».

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, οι κυβερνητικές πηγές παραθέτουν αναλυτικά τα παρακάτω παραρτήματα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από κάθε περίπτωση:

Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη, όπως προέκυψε από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ακολούθησε διαφορετικό πλην εξίσου νομικά ελεγχόμενο «μονοπάτι» αναφορικά με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις της.

Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι,  οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Για την πρακτική αυτή ρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης όταν εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής ως μάρτυρας και έδωσε την, πρωτοφανή εξήγηση, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης... Η κατάσταση αυτή από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, πρακτική, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση.  Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων  της εταιρίας συνεχίζονταν.

Μάλιστα, παρότι τη διετία 2010-2011 η επιχείρηση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της μείωσης κατά 40 % των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήριξη της εταιρίας από την τράπεζα συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους. Εκείνο που εκπλήσσει είναι το ότι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που είχαν δοθεί ως ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων (CashCollateral) ήρθησαν στις 17.1.2009, χωρίς να δοθούν ανάλογης βαρύτητας εξασφαλίσεις.

Τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ οφείλουν σήμερα στις τράπεζες 420,4 εκατ. ευρώ, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό που εξυπηρετείται κανονικά. Από αυτά η Νέα Δημοκρατία οφείλει 221,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,1 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό των πιέσεων αλλά και των εξελίξεων που δρομολόγησε η κυβερνητική πρωτοβουλία για Εξεταστική είναι το γεγονός ότι μία μόλις ημέρα μετά την κατάθεση της πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για πρώτη φορά οι τράπεζες ξεκίνησαν να καταγγέλλουν τα κόκκινα δάνεια των κομμάτων, τα οποία για να εξοφληθούν με τα σημερινά δεδομένα απαιτούνται μερικές εκατοντάδες χρόνια!

Εξίσου ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις μαρτυρικές καταθέσεις των υπευθύνων για τα οικονομικά των κομμάτων, που υπέδειξαν οι σημερινές ηγεσίες τους, δεν δόθηκε καμία απολύτως πειστική απάντηση για το χρόνο και τον τρόπο εξόφλησης των δανείων ύψους 420 εκατ. ευρώ! Εκτός και εάν οι σημερινές ηγεσίες των δύο κομμάτων συμμερίζονται την δημόσια κατατεθείσα πρόταση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη για διαγραφή των δανείων. Καλό θα είναι να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό.

Οι πρακτικές που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον δανεισμό τους με την διπλή και τριπλή εκ των προτέρων εκχώρηση της ίδιας απαίτησης για μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, μάλιστα με παροχή έγγραφων διαβεβαιώσεων σε διαφορετικές τράπεζες για τη διασφάλιση αλλεπάλληλων δανείων, θα απασχολήσει πλέον την τακτική Δικαιοσύνη, αφού εντοπίζονται δεκάδες κακουργηματικές πράξεις.

Όσον αφορά στις ευθύνες της ηγεσίας αλλά και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το «πάρτι» με τα θαλασσοδάνεια, μέχρι στιγμής παραμένουν πολιτικές, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να αποκλείσει η δικαστική διερεύνηση να εντοπίσει στην πορεία και τυχόν ποινικές ευθύνες ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο.

Εξάλλου, για τη δανειοδότηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγινε Εισαγγελική έρευνα και συντάχθηκε το γνωστό Πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη, στο οποίο περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των δύο πολιτικών κομμάτων, που κατάφερναν να αιτούνται και να λαμβάνουν δάνεια από τις τράπεζες με μοναδική εγγύηση την εκχώρηση των μελλοντικών τους χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της, προτείνεται η ανάσυρση της δικογραφίας Καλούδη από το αρχείο και η συνέχιση της ποινικής διαδικασίας από το σημείο που βρισκόταν τον Απρίλιο του 2013, όταν επί κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ δημοσιεύθηκε ο Ν. 4146/2013, που αποτέλεσε Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων των κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 78 του εν λόγω νόμου απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν παράνομα την περίοδο 2000 - 2011, βάζοντας έτσι στο συρτάρι το πόρισμα του Εισαγγελέα Καλούδη.