Από το αγροτικό στον… ΔΟΛ: Έντονες κόντρες αρχηγών στη Βουλή

Αντιπαραθέσεις επί παντός επιστητού

Από έντονες αντιπαραθέσεις χαρακτηρίστηκε η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής για το αγροτικό, με τα θέματα που έθιξαν οι αρχηγοί να μην περιορίζονται στο αγροτικό, αλλά να επεκτείνονται και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, και κυρίως για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.

Τσίπρας: Καμία συνδιαλλαγή κάτω από το τραπέζι για τον ΔΟΛ

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος", τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικής μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ".

Εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτοκομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Καταλόγισε θράσος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για την τακτική τους να εγκαλούν την κυβέρνηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, την κατάσταση στην υγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, εκείνοι που όπως είπε τα προκάλεσαν, τα συσσώρευσαν, που «με το PSI λεηλάτησαν με μια υπογραφή», τελικά να επερωτάται το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς «όταν η Siemens, η Νovartis, η οι “κήρυκες” των δανείων, οι λίστες του μαύρου χρήματος, τα θαλασσοδάνεια, σκάνε το ένα μετά το άλλο». Τους κάλεσε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος «θυμάται ποιοι μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, που σήμερα εμείς προσπαθούμε με πολύ μεγάλη δυσκολία να ξεπεράσουμε μέρα τη μέρα».

Πριν την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό.

"Η διάσκεψη της Γενεύης συνεχίζεται σήμερα σε τεχνικό διπλωματικό επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Έκανε λόγο για σκληρή, επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Επεσήμανε ότι είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα, έχουμε ωστόσο σημαντικές εξελίξεις, καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες, και μολονότι οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη.

Στη δευτερολογία του, και απαντώντας στις αναφορές των άλλων πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή της κυβέρνησης.

Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν έχει δεχθεί τέτοια επίθεση, άδικη κριτική, πoλιτικό bullying, από το συγκεκριμένο συγκρότημα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε ότι οι προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί από τα Μέσα του συγκεκριμένου συγκροτήματος αποσκοπούσαν ουσιαστικά στο να του ασκηθεί πίεση για να κάνει κι εκείνος ό,τι και οι προηγούμενοι, δηλαδή να σηκώσει ένα τηλέφωνο να πάρει έναν τραπεζίτη και να πει «δώστε κι εσείς δάνεια με αέρα όπως έκαναν οι προηγούμενοι». «Δεν το έκανα και ούτε θα το κάνω», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ωστόσο «εμένα και αυτή την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία». Επισήμανε ότι είναι διαφορετικό ζήτημα η ιστορικότητα συγκροτημάτων, οι τίτλοι και οι εργαζόμενοι τους και πως θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσουν. «Μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, όμως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», είπε και εξέφρασε τη διάθεση της κυβέρνησης, αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλει στα πλαίσιο του νόμου. Πρόσθεσε ότι όμως η ιδιοκτησία απ' όσο γνωρίζει δεν θέλει να βάλει χρήματα και τόνισε ότι όμως οι τράπεζες δάνεια με αέρα δεν θα δώσουν. Σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι του συγκροτήματος ζητούν να υπάρχει δυνατότητα να πληρώνονται, να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία.

«Εμείς έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω απ' το τραπέζι, υπογράμμισε, ούτε με καμία συνδιαλλαγή, ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν» και γι' αυτόν τον λόγο, υπογράμμισε, «δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα, και δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους». Συνεπώς, σημείωσε ότι «αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις στον Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε».

«Καθαρές κουβέντες, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση, εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους. Άλλα τους ενδιαφέρουν».

Μητσοτάκης: Βάλατε το Μουλόπουλο στο ΔΟΛ για να τον κάνετε ΣΥΡΙΖΑ news

Με σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης ξεκίνησε την ομιλία του, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το αγροτικό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη έδειξε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αδίστακτη, επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η μεταπολίτευση. Προσπαθείτε να ελέγξετε τα Μέσα Ενημέρωσης εδώ και μήνες». 

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας: «Ο νόμος Παππά έχει κηρυχθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Προσπαθήσατε να ελέγξετε το τοπίο των ΜΜΕ και να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και τώρα προσπαθείτε να το κάνετε με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε για διαπλεκόμενους, άλλους τους συναντούσατε στα κρυφά και άλλους του εκβιάζετε με τις δικαστικές τους εκκρεμότητες. Ο κ . Μουλόπουλος δεν κινήθηκε με δική του πρωτοβουλία, δικός σας βουλευτής ήταν, μέχρι τώρα είναι πρόεδρος της «Αυγής» και προσπαθήσατε να τον κάνετε πρόεδρο του ΕΣΡ. Είσαστε κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα, ένα καθεστώς που αγωνίζεται "με νύχια και με δόντια" για να κρατηθείτε στην εξουσία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία πως η χώρα ενδέχεται να ζήσει και πάλι στιγμές του 2015. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες. «Τη μία στέλνετε επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και μετά με non paper ζητάτε την αποχώρησή του. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας. Κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει» είπε, τονίζοντας πως τα όρια εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει. «Όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το ’18. «Δεν μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι στα μέσα του ’18 όταν λήξει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές» τόνισε, προσθέτοντας πως αναβιώνονται τα σενάρια του grexit. Μάλιστα, έκανε λόγο για δίλημμα, τέταρτο μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά σχεδίων για έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη.

«Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι πολιτικές σας» είπε, προσθέτοντας πως το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ανέδειξε τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. «Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραγική υποσημείωση. Σήμερα συγκρούονται ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός και από την άλλη όλες οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής, που θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Και αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή. Και πρόσωπα και κόμματα κρίνονται από πως θα τοποθετηθούν σε αυτή τη γραμμή» είπε, στέλνοντας μήνυμα σε άλλους πολιτικούς χώρους μέσα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλλημα είναι αν συντάσσεται κανείς σήμερα, όπως είπε, με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, «ένα καθεστώς αποτυχίας και διαπλοκής και διορισμών ή την Ελλάδα της προοπτικής και της αλήθειας. Αν συνάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή κάθε νέου παιδιού που θα ξέρει ότι αν δουλέψει σκληρά μπορεί να προκόψει». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Και άλλοι έχασαν εκλογές και δεν διανοηθήκαν να τινάξουν τη χώρα στην ακυβερνησία» είπε χαρακτηριστικά.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εσείς συμβιβαστήκατε με τις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο επίδομα προς τους συνταξιούχους και παρέθεσε απόσπασμα από την επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς στην οποία αναφέρετο ότι «ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δηλώσει δημόσια ότι αυτή η παροχή δόθηκε μία φορά». Ακολούθως είπε ότι με άλλη επιστολή του κ. Τσακαλώτου η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση παίζει θέατρο με την αξιολόγηση με αποτέλεσμα να πληρώνει το κόστος ο ελληνικός λαός. Υποστήριξε δε ότι η συζήτηση για τον κόφτη των δαπανών ήταν το τίμημα της μεγάλης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι «δεν έχετε κανένα σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».

Σχετικά με την υπόθεση του ΔΟΛ είπε ότι «εσείς συναντιόσασταν με τον εκδότη» και ρώτησε αν «υπήρξε συνάντηση Παππά, Μουλόπουλου και Ψυχάρη την τελευταία εβδομάδα». Χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον για τον ΔΟΛ, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κλείσει τα κανάλια.

Μιχαλολιάκος: Ο Αναστασιάδης οδηγεί σε διάλυση την Κύπρο

Επίθεση, τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας τα κόμματα, ότι με εντολή των Βρυξελλών, προχωρούν και εκτελούν εθνοκτόνα σχέδια σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία που έχει στηθεί κατά της Χρυσής Αυγής και πρόσθεσε ότι κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι με φωνασκίες και απειλές για λιντσαρίσματα, η Χρυσή Αυγή θα πάψει να βρίσκεται κοντά στον ελληνικό λαό.

Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, ο κ. Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι η Χρυσή Αυγή θα βρίσκεται δίπλα στους αγρότες και στις κινητοποιήσεις τους, μίλησε για μέτρα που εξοντώνουν τους αγρότες και συμπεριλαμβάνονταν στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισαν τον περασμένο Αύγουστο, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

«Και ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά μίλησαν για τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Ούτε λέξη όμως δεν είπαν για τις βασικές αιτίες που κατάντησαν τον αγροτικό κόσμο στη σημερινή κατάσταση και για τα οποία είχαν μερίδιο ευθύνης. Ξέχασαν να αναφέρουν ότι όλα αυτά ήταν προαπαιτούμενα του μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν όλοι μαζί. Τα μέτρα οδηγούν τους αγρότες, που είναι η ψυχή του έθνους, στην εξαφάνιση. Θέλετε να τους εξοντώσετε σαν πιστά υποκινούμενα όργανα της παγκοσμιοποίησης. Εμείς της Χρυσής Αυγής, που είμαστε οι μόνοι εθνικιστές, θα τους υπερασπιστούμε. Η εθνική παραγωγή σημαίνει για εμάς εθνική ανεξαρτησία…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ο κ. Μιχαλολιάκος πρότεινε, ανάμεσα στα άλλα, διαγραφή των χρεών των Ελλήνων αγροτών, μείωση του ΦΠΑ και άμεση σύνδεση της παραγωγής με την κατανάλωση, ενώ έκανε λόγο για καρτέλ τροφίμων.

Ακόμα, ο κ. Μιχαλολιάκος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό ζήτημα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στο να στηρίξει τις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, κ. Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε και ότι οδηγεί σε διάλυση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γεννηματά: Δε θα βρείτε συμπαραστάτες για τον εκλογικό νόμο

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά «σήκωσε το γάντι» και απάντησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την κάλεσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το ποια είναι η προοδευτική πολιτική και γιατί δεν συνδράμει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η Φώφη Γεννηματά: «Κι αφήστε τις κουτοπονηριές για λίγα λεπτά παραπάνω στη παραμονή στην εξουσία», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε ότι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο είχε κατατεθεί εγκαίρως και δεν την έλαβε έλαβε υπόψη.

Η κ. Γεννηματά στη αρχή της ομιλίας της κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ, επισημαίνοντας την ήττα που υπέστη στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στον ΔΟΛ, ανέφερε: «Δεν καταφέρατε να φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ κι αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα». Σε υψηλότερους τόνους, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, έγινε γάτα Ιμαλαΐων. Πάρτε το απόφαση. Η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβάρυνε τους αγρότες με μια ντουζίνα βάρη», τα οποία κι απαρίθμησε αναλυτικά. Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου». «Συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι κι ομαδικές απολύσεις», είπε και υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ότι δεν έχει νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο.

Σχετικά με την παρατήρηση του πρωθυπουργού για τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για δήθεν ηρωική διαπραγμάτευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη μόνιμα μέτρα, όπως ο «κόφτης» διαρκείας, αλλά τα μεταθέτει για το 2018. «Ή ΔΝΤ και βαριά μέτρα ή 4Ο μνημόνιο με όρους Σόιμπλε», είπε.

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση που επιδιώκει ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Τον λαϊκισμό σας τον ζήσαμε στα Ζάππεια και στους αγανακτισμένους. Το δίλλημα δεν είναι ναι ή όχι στον λαϊκισμό αλλά πρόοδος ή συντήρηση», είπε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στην κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα το δίλλημα είναι εθνική συνεννόηση ή καταστροφή, καλώντας το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση να ανταποκριθούν.

Κουτσούμπας: Ο λαός δεν θα αποδεχθεί τους μόνιμους κόφτες

Την πεποίθηση ότι μετά το 2018, θα εφαρμοστούν νέα μέτρα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αύξηση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων, επιπλέον αντεργατικά μέτρα και προχωρεί σε νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κουτσούμπας, τα μέτρα αυτά, θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, του τρίτου μνημονίου, ενώ επισήμανε ότι ο λαός δεν θα αποδεχτεί τους «μόνιμους κόφτες» στη ζωή και τα δικαιώματα που του έχουν απομείνει, για «χάρη μιας ανάκαμψης υπέρ των κερδών λίγων καπιταλιστών».

«Χρειάζεται πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι και πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συνεταίρων δηλαδή στα μνημόνια, που σήμερα όλοι τους βρίσκονται σε διαδικασία μεταμφίεσης, όχι γιατί έφτασαν οι απόκριες, αλλά το κάνουν μόνο για να ξεγελάσουν για μια ακόμα φορά το λαό» ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, «που κρίνεται αυτό το διάστημα και θα καθορίσει για πολλά χρόνια ακόμα τις εξελίξεις στην περιοχή, ανάλογα με το πώς θα επιλυθεί», τόνισε ότι είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. «Ακριβώς λοιπόν λόγω αυτού του γεγονότος, οποιαδήποτε λύση σημαίνει πρώτα απ’ όλα άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων, κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων. Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο. Κράτος ενιαίο, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις και δήθεν προστάτες» τόνισε.

Επί του θέματος της συζήτησης, για το Αγροτικό, ο κ. Κουτσούμπας καταφέρθηκε εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ενώ μετά τον αγώνα των αγροτών μείωσε το αφορολόγητο, πήρε πίσω το όποιο όφελος μόνο από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον, εξαπέλυσε νέα επιδρομή, με αυξήσεις στην προκαταβολή του φόρου, στο ΦΠΑ, στα καύσιμα, στον καφέ κλπ.

Επεκτείνοντας την κριτική του προς όλα τα κόμματα, είπε πως δημαγωγούν και κοροϊδεύουν τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται - υποτάσσεται τελικά, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Αφού ο κ. Κουτσούμπας, κάλεσε τους αγρότες να αντιληφθούν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουν ότι υπάρχουν και περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, υπογράμμισε ότι και η νέα ΚΑΠ και τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τους λίγους, τους εμποροβιομήχανους και ορισμένους μόνο καπιταλιστές, μεγαλοαγρότες, αφού απαιτούνται για την ένταξη σε αυτά, δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ίδια συμμετοχή.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής, για το δρόμο όπου ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποιημένες τις καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις, τη γη, τα συγκεντρωμένα μηχανοποιημένα μέσα παραγωγής, τις κρατικές υποδομές, το εμπόριο, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό και για παραγωγή, με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

Λεβέντης: Όχι να έρθει ο Τούρκος να πίνει καφέ στην Ομόνοια!

Επικριτικός εφ' όλης της ύλης και κατά πάντων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τον εκλογικό νόμο, τις μετακινήσεις βουλευτών στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του Προγράμματος.

Αναφερόμενος στα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε σε αυτή τη Βουλή να τον αλλάξει πριν από μερικούς μήνες και δεν τα κατάφερε, καθώς το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ενισχυμένη και προσέφερε 50 έδρες στον κ. Μητσοτάκη. «Έχει κανένα στοιχείο ο κ. πρωθυπουργός ότι αλλάζει στάση το ΠΑΣΟΚ; Αν έχει τέτοια στοιχεία, ας το επαναφέρει. Λέει θα κάνει 2% το όριο εισόδου, αλλά το 2% ενέχει τον κίνδυνο να μπει στη Βουλή τουρκικό κόμμα», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και δήλωσε αντίθετος με την κατάτμηση των περιφερειών. «Όταν σπάνε οι περιφέρειες, πρέπει τα κόμματα να πιάνουν το μέτρο για την πρώτη κατανομή. Για να πιάσει την πρώτη κατανομή ένα κόμμα, πρέπει να συγκεντρώνει πάνω από 10% και αυτή τη στιγμή δύο κόμματα το συγκεντρώνουν. Άρα, οι βουλευτές θα μπαίνουν τυχαία στη Βουλή. Πρέπει τα κόμματα να γνωρίζουμε που εκλέγουμε τους βουλευτές», είπε ο Βασίλης Λεβέντης και τόνισε για όσους λένε ότι το σπάσιμο των περιφερειών θα επιφέρει κάθαρση: «Αν ένας βουλευτής είναι κλέφτης, είτε στη μονοεδρική των Γρεβενών, είτε στην Αθήνα, θα κλέψει. Η κατάτμηση των περιφερειών, θα κάνει τα κόμματα να μην γνωρίζουν που βγάζουν τους βουλευτές και να είναι λαχείο των συντακτών, το που θα βγει κάποιος βουλευτής».

Όσο για την στάση του απέναντι στην απλή αναλογική, επανέλαβε ότι κατά πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων, που έχει ανατραφεί πολιτικά με την απλή αναλογική, θα την ψηφίσει όποια κυβέρνηση και αν τη φέρει, «γιατί μόνο έτσι μπορεί η χώρα να αλλάξει σελίδα και να πάμε σε διαφάνεια και εξυγίανση του πολιτικού βίου» και διότι με τα μπόνους «γίνεται κλοπή εδρών και είμαστε μια χώρα που τα μπόνους διαφθείρουν την εξουσία».

Αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναρωτήθηκε αν γίνεται πράγματι διαπραγμάτευση, διότι αυτό που προκύπτει είναι πως όσα ζητούν οι ξένοι, τα κερδίζουν. «'Έχω δει για αίτημα του ΔΝΤ, επειδή δεν αντέχει το ασφαλιστικό, η μέγιστη σύνταξη να είναι μικτά 1.200 ευρώ. Μετά στα εργασιακά, θέλει ο κ. Τσίπρας κάτι που κατάργησε η Βουλή το 2012 να το επαναφέρει. Αυτό δεν το καταλαβαίνετε ότι αυτό θα είναι casus beli, και ότι η Ευρώπη δεν θα το δεχθεί τώρα που θέλουν ιδιωτικοποιήσεις;», ανέφερε ο Βασίλης Λεβέντης και εκτίμησε πως αν η χώρα ξεφύγει μετά το 2018 και χρεοκοπήσει, οι ξένοι θα είναι απολογούμενοι στα κοινοβούλιά τους ότι δεν έδειξαν πρόνοια για το μέλλον. «Ξέρετε πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί και να αφήσουμε τους τσαμπουκάδες. Τα άλλα κράτη έφυγαν από το μνημόνιο, διότι δεν είχαν ψηφοθηρικές πρακτικές. Η κατάληξη είναι ξεβράκωμα μπροστά στο Σόιμπλε είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών. Θα υπογράψουμε σε όλα, αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ. Εξ αρχής κάναμε το λάθος, έπρεπε το 2009 να έχουμε κάνει εθνική κυβέρνηση, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και το 2011 θα ήμασταν εκτός μνημονίων», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Για τους αγρότες είπε, πως «αν στην αίθουσα της Βουλής έφτανε η οργή τους θα πήγαιναν όλοι βόλτα» γιατί η αγροτιά βαίνει εξαφανιζόμενη, είτε με το φορολογικό, είτε με τον ΕΛΓΑ, είτε με τον ΟΓΑ, που συνιστούν εφιάλτη. «Μια αυταπάτη ήταν και το κάτι που τους έδινε ο Παπανδρέου. Αυτά ήταν φιλοδωρήματα σαν και αυτά που έδωσε ο Τσίπρας, τώρα που τα έδωσε στους συνταξιούχους, αντί να τα δώσει στους ανέργους. Εκεί θα το ψηφίζαμε και εμείς», είπε.

Ο κ. Λεβέντης προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον συμβούλευσε να μην πάει σε συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν στη Γενεύη. «Μου είπε ο Τσίπρας ότι θα πάει στη Γενεύη αν τα κατώτερα κλιμάκια έχουν πετύχει προσέγγιση. Του είπα να μην πάει καθόλου με τον Ερντογάν, διότι ο Ερντογάν θα αρχίσει τις τρέλες. Θα αρχίσει για Έβρο, θα αρχίσει για νησιά και η άποψή μου είναι, όλοι οι βουλευτές να δώσουμε από τρεις μισθούς και να ξεκινήσει, για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ σύνταξη, μισθό, να μαζεύουμε από 200 ευρώ το μήνα, να παραγγείλουμε τριάντα αεροπλάνα F-35. O Tούρκος αυτή μόνο τη γλώσσα καταλαβαίνει», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος απαντώντας σε αρνητικά σχόλια από τα βουλευτικά έδρανα, είπε: «Θέλετε τη χώρα χωρίς εξοπλισμούς, θα πάρετε και την ευθύνη. Όχι να κάνετε πόλεμο. Αλλά όχι να μείνουμε ξεβράκωτοι και να έρθει και στην Ομόνοια ο Τούρκος να πίνει καφέ. Εσείς κυβερνάτε, δική σας είναι η απόφαση, αλλά δική σας θα είναι και η ευθύνη».

Θεοδωράκης: Κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ, με μοχλό ελεγκτικές και διωκτικές αρχές», υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, αναλαμβάνοντας η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μίλησε τελευταίος από τους πολιτικούς αρχηγούς στην προ ημερησία διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό, καθώς μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του κόμματος έχει τη μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη. «Έχει μία γλύκα να μιλάς τελευταίος», αυτοσαρκάστηκε και επεσήμανε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να αναλαμβάνει η ίδια με τους ανθρώπους της τους δημοσιογραφικούς ομίλους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι είναι σημαντικές συμπτώσεις «ο Ψυχάρης να πέρασει την πόρτα του ανακριτή αφού παρέδωσε ΔΟΛ και η κ. Δούρου έδωσε την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα στον Μπόμπολα». «Ελπίζω, οι δημοσιογράφοι να αντισταθούν», ανέφερε. «Είμαστε μπροστά σε μία κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μία φωνή ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία. Νέα διάσταση στη διαπλοκή», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε αναφορά στα όσα έχει υποστηρίξει ο δημοσιογράφος Άρης Δαβαράκης, τις δικαστικές προσφυγές του Πάνου Καμμένου και την αντιδικία του με τον γελοιογράφο Άρη Δαβαράκη.«Τη Δευτέρα η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ παραδίδει το πόρισμά της. Και- ω του θαύματος! -δεν υπάρχει καμία πολιτική ευθύνη για κανέναν. Όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής Media-Τράπεζες-Κόμματα ήταν όλα ψέματα; Είναι όλοι αθώοι; Κανείς υπεύθυνος; Πού είναι οι αποκαλύψεις με τις οποίες απειλούσατε τους προκατόχους σας στην εξουσία; Για τα θαλασσοδάνεια και τις χαριστικές ρυθμίσεις», τόνισε.

Σχετικά με τα αγροτικά ζητήματα, που είναι το αντικείμενο της συζήτησης ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε πως «αν θέλουμε να μη σβήσει ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, θα πρέπει να δεσμευτούμε σε εθνικό επίπεδο πως θα περιορίσουμε τον ΦΠΑ αγροεφοδίων, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και αγροτικού πετρελαίου, ώστε να πλησιάσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τη φορολογία». Όπως συμπλήρωσε, ο πρωθυπουργός- με μεγάλη καθυστέρηση- παραδέχθηκε εμμέσως ότι μέχρι σήμερα η πολιτική της κυβέρνησης έχει φέρει αύξηση της φοροδιαφυγής και αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

«Από το να πηγαίνετε στα μπλόκα να ανεβαίνετε πάνω στα τρακτέρ και σε λίγους μήνες να ρεζιλεύεσθε, είναι καιρός πια να καταλήξουμε σε ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής πολιτικής με αρχή, μέση και τέλος, που θα αξιοποιεί την κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σήμερα μόνο το 62% των αρμοδιοτήτων αγροτικής ανάπτυξης», υποστήριξε και ανέπτυξε σειρά προτάσεων για τη στήριξη των αγροτών και τη δίκαιη φορολόγησή τους. «Συνθήματα τέλος, λοιπόν. Η ελληνική γεωργία είναι ένας γίγαντας με αλυσίδες. Να σπάσουμε τις αλυσίδες, πριν πεθάνει ο γίγαντας», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.