Τσίπρας: Ο σύντεκνός σας ο Μητσοτάκης δε θέλει τη 13η σύνταξη

Όχι άλλα μέτρα μετά τα μέσα του 2018, διαμηνύει ο πρωθυπουργός

Το μήνυμα ότι μετά τα μέσα του 2018, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα, και “η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί”, ενώ “η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν” έστειλε από το Ηράκλειο Κρήτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε αποψινή ομιλία του.

Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως εφόσον η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν.

Προέβλεψε ακόμα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων.

Εκτίμησε ότι το 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο στην οικονομία, "παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις", και αναφέρθηκε στην μείωση της ανεργίας, πλέον των 4 μονάδων από το 2015, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. "Στόχος μας είναι το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων ανεξαρτησίας της πατρίδας μας, η αναγεννημένη ελληνική Δημοκρατία να είναι μια κανονική χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, οριοθετώντας ως έναν από τους δείκτες κανονικότητας, η ανεργία να φθάσει το μέσο όρο της ΕΕ.

Αναφορικά με τη “13η σύνταξη”, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι έχει ένα καλό και ένα κακό νέο: το καλό νέο, είπε, είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου. Το κακό νέο, πρόσθεσε, είναι ότι “ο σύντεκνός σας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφωνεί...”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα εμμέσως στις εξελίξεις στον ΔΟΛ, σχολιάζοντας ότι “σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια”.

“Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στη χθεσινή “δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη”, όπως είπε. Η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων, τόνισε και έκανε λόγο για πράξεις που αποδεικνύουν ότι “δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή”. 

“Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας”, επεσήμανε, και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.