Guardian: Ο Τσίπρας θέλει να διώξει οριστικά το ΔΝΤ από την Ελλάδα

"Το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και στην πραγματικότητα δεν το χρειαζόμαστε", υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές

Την οριστική απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα θα προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενα Σμιθ, μετά την κίνηση του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του για την Ελλάδα σε ένα κείμενο με την υπογραφή του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν και του επικεφαλής οικονομολόγου του Μορίς Όμπστφελντ, “ο Τσίπρας θα προτείνει να απέχει πλήρως από το πρόγραμμα διάσωσης”, ενώ κυβερνητική πηγή δηλώνει: “Το Ταμείο ποτέ δεν εντάχθηκε επισήμως σε αυτό το πρόγραμμα και στην πραγματικότητα δεν το χρειαζόμαστε. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο”.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είναι οργισμένος με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές συντάξεων μετά το 2018, σχολιάζοντας πως διαχρονικά οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα έπεφταν έξω.

Ωστόσο, η στάση αυτή του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, αντιμετωπίζεται από πολλούς ως “αντιπαραγωγική”, καθώς, όπως επισημαίνουν, είναι μύθος τα περί “κακού” ΔΝΤ και στην πραγματικότητα το Ταμείο είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στις διεκδικήσεις της για ελάφρυνση χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μάλιστα, ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου ανέφερε σε ανάρτησή του στo Twitter ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος παίρνοντας το μέρος των Ευρωπαίων κατά του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών Στέφανος Μάνος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΔΝΤ. “Χαίρομαι που δημοσιοποίησαν τις απόψεις τους. Τα σχόλιά τους αποτέλεσαν μία πολύ ισορροπημένη παρουσίαση και έβγαζαν πολύ νόημα”, είπε στην ανταποκρίτρια του Guardian. “Κάποια από τα επιχειρήματά τους, όπως αυτό ότι πάνω από το 50% των ανθρώπων στην Ελλάδα δε φορολογούνται καθόλου, ήταν ανατριχιαστικά, απολύτως εξοργιστικά όταν τα διαβάζεις, αλλά έπρεπε να δημοσιοποιηθούν”, πρόσθεσε.