Κοντονής: Έχουμε διαφωνίες με τους ΑΝΕΛ, δεν τις κρύψαμε ποτέ

"Οι συνεργασίες έχουν το στοιχείο της διαφωνίας σε επιμέρους θέματα", τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα ζητήματα διαφωνεί με τους ΑΝΕΛ. Δεν είναι η πρώτη φορά, και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι η τελευταία», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, στο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση των προσώπων, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τις πεποιθήσεις τους, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τρία άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του, Κ. Κατσίκης, είχε θέσει νωρίτερα το ερώτημα, «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ, ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός», με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική από πολλούς βουλευτές, μεταξύ αυτών και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδη.

«Οι συνεργασίες έχουν το στοιχείο της διαφωνίας σε επιμέρους θέματα. Μην μας κάνει εντύπωση όταν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτά τα ζητήματα. Το να προβάλλονται με αυτή την επιθετικότητα, προσδίδει άλλα πράγματα σε αυτούς που τα προβάλλουν», παρατήρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Δεν κρύψαμε ποτέ τις διαφωνίες μας, ούτε το γεγονός ότι εμείς είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς και οι ΑΝΕΛ ένα κόμμα συντηρητικών αρχών. Πολλές φορές από το βήμα της Βουλής είχαμε διαφορετικές απόψεις στο πεδίο που συζητάμε, κι αυτές οι διαφορετικές απόψεις στο κοινοβουλευτικό σύστημα όχι μόνο πρέπει να υπάρχουν, αλλά και να διατυπώνονται ελεύθερα», ανέφερε επίσης ο κ. Κοντονής.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι η συσχέτιση των διατάξεων του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας. Στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αυτές, επ’ ουδενί σχετίζονται με τα θέματα του γάμου, της τεκνοθεσίας κ.ά. αναφέρθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, Κ. Τζαβάρας, Κατερίνα Παπακώστα και Χ. Αθανασίου, καθώς και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων - πλην της Χρυσής Αυγής η οποία καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

«Σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διαφωνούμε την καθολική εξομοίωση του σύμφωνου συμβίωσης με τον γάμο. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα» επέμεινε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, με αυτό το σχέδιο νόμου κατοχυρώνονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, και «αναφέρεται σε αυτά που το ίδιο περιγράφει και όχι σε φανταστικές καταστάσεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της Χρυσής Αυγής για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς που εξέπεμψαν για ομάδες ανθρώπων με αφορμή την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία, κάνοντας λόγο για «ρητορική μίσους» ενδεικτική των ιδεών αυτού του κόμματος. Όπως είπε, ωστόσο, η αξία της Δημοκρατίας και του νόμου, φαίνεται από το γεγονός ότι προστατεύει, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες, ακόμη και τους ίδιους τους εχθρούς της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ο κ. Κοντονής, αφού τόνισε πως «πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στα θέματα ισότητας και αποδοχής συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν ένα διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό», ανακοίνωσε ότι συντόμως θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ταυτότητα. «Όποιοι μας καλούν, κρούουν θύρες ανοιχτές» είπε ο κ. Κοντονής και ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όσον αφορά νομοσχέδιο και για την ταυτότητα φύλου. Εντός δε, των επομένων ημερών, θα δοθεί σε διαβούλευση, και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έρθει σε συζήτηση και ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία.

Το νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση προσώπων ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, κυρίως στον χώρο εργασίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων, καταψηφίστηκε από την Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και στα άρθρα και στις τροπολογίες, πλην των άρθρων 1,2,3 και 4, τα οποία τίθενται σε ονομαστική ψηφοφορία αύριο στις 12 το μεσημέρι, κατόπιν αιτήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και ανεξάρτητων βουλευτών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται στην ελληνική έννομη τάξη, ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, κ.ά.. Επίσης αφορούν και την κατάχρηση της αγοράς και της κεφαλαιαγοράς, καθώς και την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από τα εγκλήματα της κιβδηλείας και της παραχάραξης. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η αυτοτελής ρύθμιση για την σύσταση εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και σε υπαλλήλους των σωμάτων κράτησης.