Εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου
«Ανοιχτή πληγή για τη Δικαιοσύνη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής, τη «μεγάλη καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων», προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό «έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας».
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι θα ενεργοποιήσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που εδώ και 15 χρόνια έχει καταστεί γράμμα κενό περιεχομένου, ενώ την ίδια στιγμή στο πλαίσιο αποσυμφόρηση των δικαστηρίων προσανατολίζεται στην μετατροπή των μικροποινών πλημμεληματικού χαρακτήρα σε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα, κ.λπ.).
Ο κ. Κοντονής μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, τόνισε ότι «η συσσώρευση ενώπιον των δικαστηρίων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων αστικών, ποινικών και διοικητικών, δίνει την εντύπωση ότι το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις οιονεί αρνησιδικίας, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη ως τον χώρο εκκαθάρισης αντιδικιών ή ως καταφύγιο των αδικουμένων, αλλά ως ένα Γολγοθά, ορισμένες φορές χωρίς τέλος».
Η κατάσταση αυτή, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «εκτός από τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ίδια τη Δικαιοσύνη, έχει ως παρεπόμενα αποτελέσματα την αυτοδικία και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης», όμως «η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα και με γρήγορους ρυθμούς ν' αναστραφεί».
Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κοντονής «γι' αυτό εργαζόμεθα, και πρώτα και κύρια στη κατεύθυνση αναμόρφωσης των βασικών υφιστάμενων κωδίκων, δηλαδή της Πολιτικής Δικονομίας, της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε τα βασικά αυτά νομοθετήματα να εκσυγχρονιστούν και να είναι αντίστοιχα στις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις» και προσέθεσε: Είναι αδιανόητο για παράδειγμα, επί δεκαπέντε χρόνια ο θεσμός του εξώδικου συμβιβασμού να είναι γράμμα κενό περιεχομένου και να μην έχει παραχθεί κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακολούθως εξετάζουμε και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσουμε σε διαβούλευση ένα πλέγμα προτάσεων για την διεκπεραίωση υποθέσεων που δεν είναι ανάγκη ν' απασχολούν τα δικαστήρια. Δεν είναι δυνατόν τα συναινετικά διαζύγια να δημιουργούν τεράστιο φόρτο εργασίας στους δικαστές, όταν δεν υπάρχει πεδίο αντιδικίας ή εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις να οδηγούνται ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, όταν μπορούν ν' αντιμετωπιστούν με την επιβολή διοικητικών προστίμων».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι «ο οποιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την κατάσταση που μας παραδόθηκε, την αδιαφορία των κυβερνήσεων της δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ να επιλύσουν το πρόβλημα και τη σκοπιμότητα ν' ακυρωθεί στη πράξη η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δικαιοσύνη».
«Έχουμε πολλά να κάνουμε και έχουμε συναίσθηση ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα» επισήμανε με νόημα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η σκέψη να μπουν ασφυκτικά όρια στο χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων, με πειθαρχικές συνέπειες για τους παραβάτες δικαστές, ο υπουργός διευκρινίζει; « Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων εκ μέρους των δικαστών. Όπου παρατηρείται κάτι τέτοιο, δηλαδή δικαστές που καθυστερούν να εκδώσουν αποφάσεις, αντιμετωπίζεται από τους Επιθεωρητές Δικαστές και τα πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης.Τα μεμονωμένα φαινόμενα δεν αναιρούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δικαστών καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι συνεπείς στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και ότι οι αποφάσεις τους είναι ως προς την νομική διάρθρωση και την αιτιολογία, υψηλού επιπέδου».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης εντοπίζει το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής ή της μηνύσεως, μέχρι την ημέρα εισαγωγής τους για εκδίκαση στο ακροατήριο.
Και καταλήγει ο κ. Κοντονής: «Δεν χρειάζονται περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα, αλλά ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της τετραετίας η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση θα έχει ανατραπεί ολοσχερώς».