Παππάς: Και τηλεοπτικές άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει

Η μόνη αλλαγή είναι ότι το "αιτιολογημένη" γνώμη του ΕΣΡ γίνεται "σύμφωνη’’ - Η ΝΔ επιμένει στην "κατάργηση"

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.

 

Οι δηλώσεις στο ΣΚΑΙ

«Δεν πέφτει ο νόμος Παππά, δεν έχει πέσει ο νόμος. Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 για την αδειοδότηση» διεμήνυσε την Πέμπτη μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς, ενώ επέμεινε και στο νόμο – γέφυρα για τα κανάλια αλλά και στον αριθμό «4» των αδειοδοτήσεων.

«Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί, η μόνη αλλαγή είναι ότι το ‘αιτιολογημένη γνώμη’’ του ΕΣΡ γίνεται ‘‘σύμφωνη’’» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Μπήκε σε αυτή τη διαδικασία πρόσκαιρο φρένο, ανέφερε, αλλά οδήγησε πλέον όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. «Τυπικά δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός (για την αδειοδότηση), συζητάμε επί των φημών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε, ότι παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ η κυβέρνηση θα επιμείνει στον όρο «αναστολή» για το νόμο Παππά και δεν προτίθεται να τον αποσύρει.

Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «το ΣτΕ λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με ταχύτητα διαστημική, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις… Εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση, διχάστηκε ο νομικός κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για οριακή ψηφοφορία στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μόνο τη διάταξη για την αρμοδιότητα του υπουργού να αδειοδοτεί κανάλια», ανέφερε.

«Αν συγκροτηθεί ΕΣΡ την επομένη εβδομάδα, που το ευχόμαστε ολόκαρδα, και μας εγγυηθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουμε διαδικασία αδειοδότησης, αν όμως μας πει ότι θέλει δυο χρόνια το πολίτικο σύστημα όλο, όχι μονό η κυβέρνηση, θα βρεθεί προ των ευθυνών» επεσήμανε.

«Δεν θα συγκυβερνήσει δια θεσμικού εκβιασμού η ΝΔ… Θέλει να νομοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση… Αν δεν βρεθεί λύση για το ΕΣΡ θα είναι ακραία έκφραση θεσμικού εκβιασμού από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός.

«Είναι σαφές ότι από δω και πέρα το ΕΣΡ θα αδειοδοτεί τελεία και παύλα, οποιοσδήποτε διαγωνισμός θα γίνεται στο εξής από το ΕΣΡ, αλλά στοιχειώδη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουμε» παρατήρησε ακόμη.

 

Για το ταξίδι στη Βενεζουέλα

Στο ταξίδι του στη Βενεζουέλα και στις σχέσεις του με τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το ταξίδι στο Καράκας έγινε 1,5 χρόνο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. «Η βασική παρουσία μου εκεί ήταν πολιτική και η γνωριμία μου με την εκεί πολιτική εξουσία. Έκανα συγκεκριμένες πολιτικές συναντήσεις. Η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις» είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ανεπιτυχή προσπάθεια συμψηφισμών από τη ΝΔ. Είναι μια εισαγόμενη προπαγάνδα ότι η αριστερά χρηματοδοτείται. Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε οικονομικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου. Εγώ έκανα πολιτικό ταξίδι».

Για τον Αρτέμη Αρτεμίου ο κ Παππάς είπε ότι είναι θέμα του δικηγόρου τι θέλει να αποκαλύψει για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα.

 

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην "κατάργηση"

Οι τελευταίες πάντως πληροφορίες από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, θέλουν τον  πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και να τονίζει πως το κόμμα του επιμένει στη διατύπωση "καταργείται" και όχι "αναστέλλεται" στην τροπολογία που ακυρώνει το άρθρο 2Α του Νόμου Παππά - χωρίς  να επανέλθει όμως στη συζήτηση για συνολική κατάργηση του νόμου.

 

Η αντίδραση στις δηλώσεις Παππά

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας κ. Παππά στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Υπουργός Επικρατείας παραμένει αμετανόητος παρά τις προσπάθειες συναινετικών λύσεων από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλη την Αντιπολίτευση.

Αρνείται κατηγορηματικά να ακυρώσει το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Εμμένει στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχε για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών.

Η κοινή γνώμη έχει βγάλει τα συμπεράσματά της για τα ψέματα, την προκλητική αλαζονεία και τον αυταρχισμό που εκπέμπει πλέον αυτή η Κυβέρνηση».

 

Κατάθεση νέας τροπολογίας

Μία ακόμη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, κατέθεσε το πρωί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ενισχύεται ο θεσμικός ρόλος του ΕΣΡ και προβλέπεται ότι ο καθορισμός των δημοπρατούμενων αδειών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ, η οποία θα είναι δεσμευτική για το αποφασίζον όργανο.