Λευκός καπνός τη Δευτέρα: Προς συγκρότηση ΕΣΡ

Θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή με αυξημένες πλέον πιθανότητες για λύση

Την Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή με αυξημένες πλέον πιθανότητες να συγκροτηθεί τελικά το ΕΣΡ,  καθώς οι τελευταίες προτάσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για τη στελέχωσή του δείχνει αλλαγή πολιτικού κλίματος για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, η θετική ανταπόκριση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού στην πρόσφατη συνεδρίαση για την υποψηφιότητα Μορώνη και το αποτέλεσμα που θα έχει δημιουργήσει η ψήφιση της τροπολογίας για το άρθρο 2Α του νόμου Παππά από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Πέμπτη, ενισχύουν σαφώς τις πιθανότητες για λύση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είχε συνεργασία για το θέμα του ΕΣΡ με τον πρωθυπουργό εκ νέου την Τρίτη. Σε σχέση με την πρόταση της ΝΔ για τον Αθ. Κουτρουμάνο, το Μαξίμου σχολιάζει ότι δε θα ήταν σωστό ούτε για το πρόσωπο που προτάθηκε ως πρόεδρος και ψηφίστηκε από 16 βουλευτές, τον Ροδόλφο Μορώνη, ούτε όμως και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση για τα μέλη του ΕΣΡ, να αλλάξει την πρότασή του. Δεν αποκλείεται όμως να οδηγηθούμε σε ενδεχόμενη σύγκλιση, με λύση επιλογής αντιπροέδρου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και  κοινή στήριξη Μορώνη για την Προεδρία.

 

Παππάς: Χαιρετίζω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΡ

Την πρόταση της ΝΔ για την προεδρία του ΕΣΡ χαιρέτισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Πρόσθεσε ακόμη πως υπάρχει χρόνος η ΝΔ να μετακινηθεί από το Παρών στο ΝΑΙ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε», ο κ. Παππάς είπε πως η πρόταση της ΝΔ για τον Α. Κουτρομάνο είναι θετική και στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα.

«Είμαστε σε μία τροχιά συγκλίσεων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και αυτό είναι πολύ θετικό και για το θέμα και για την πολιτική ζωή του τόπου» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. 

Ο υπουργός δεν σχολίασε το πρόσωπο που πρότεινε η ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ αλλά σημείωσε ότι με την πρότασή της η ΝΔ «στέλνει ένα σήμα και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες συναινέσεων».

«Χαιρετίζω τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ υπάρχει χρόνος να κινηθεί η ΝΔ από το Παρών στο Ναι» δήλωσε.

Επέμεινε στον αριθμό 4 για τον αριθμό των καναλιών αλλά σημείωσε ότι  - επειδή υπάρχουν συγκλίσεις - «αν το θέμα του αριθμού των καναλιών είναι μέγιστο και για την αντιπολίτευση, μπορούμε να δούμε μια ρύθμιση που θα προβλέπει ότι θα απαιτείται και συμφωνία ΕΣΡ για τον αριθμό των καναλιών».

Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους υπερθεματιστές είπε ο κ. Παππάς. " τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί την Πέμπτη «είναι σχεδόν εκ του περισσού» δήλωσε και υπογράμμισε ότι «αν καταργηθεί αυτοβούλως από την κυβέρνηση η τροπολογία βάση της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός θα πρέπει άμεσα να επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές».

"Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει και θα την εφαρμόσουμε", είπε και επισήμανε πως "κάναμε λάθη αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι".

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ είπε πως "αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία της νομοθέτησης".

Παρασκευόπουλος: Είμαστε κοντά σε λύση για το ΕΣΡ

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. «Είμαστε κοντά στη συγκρότηση του ΕΣΡ ώστε να μπει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα» είπε διευκρινίζοντας ότι η «άκαμπτη στάση της ΝΔ έχει γίνει πιο ευέλικτη και μπορούμε να βρούμε λύση».