Reuters: “Θύμα” του ανασχηματισμού ο Σκουρλέτης, μένει ο Τσακαλώτος

Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει καμία οριστική απόφαση, αναφέρει κυβερνητική πηγή

Μεταξύ των “θυμάτων” του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων που εντάσσονται στις αρμοδιότητές του, είναι μεταξύ αυτών που πιθανόν να αντικατασταθούν, ενώ αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του.

“Αν θέλει [ο Τσίπρας] ένα υπουργικό συμβούλιο που θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, τότε ένας ανασχηματισμός πράγματι θα αμβλύνει τα σημεία τριβής”, σημείωσε μία από τις κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει ακόμα και εντός του Οκτωβρίου.

Μία δεύτερη πηγή ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού εδώ και καιρό, όμως δεν έχει λάβει καμία οριστική απόφαση, ενώ ένας τρίτος αξιωματούχος διευκρίνισε πως ο ανασχηματισμός δεν θα είναι ευρύς, αλλά θα αφορά στη δομή των υπουργείων.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο ανασχηματισμός θα αποτελέσει την απόδειξη για τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να τηρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανάμεσα στην υλοποίηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που τους τελευταίους μήνες κινούνται πτωτικά.

“Εξελέγη για πρώτη φορά πριν από 21 μήνες υποσχόμενος να βάλει τέλος στα χρόνια της λιτότητας για την Ελλάδα, που επιβλήθηκε από τους διεθνείς πιστωτές. Αλλά αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών μπροστά στην προοπτική να αποβληθεί η χώρα από την ευρωζώνη, και να προχωρήσει βαθύτερες μεταρρυθμίσεις υπό το τρίτο μνημόνιο”, επισημαίνει το Reuters, αναφερόμενο στον Αλέξη Τσίπρα.

Γεροβασίλη: Δομικός ανασχηματισμός με συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για δομικό ανασχηματισμό «με τη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών», ενώ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε ερώτηση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε πως πάντα υπάρχουν καινούρια πρόσωπα. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχτηκε από πολλές κοινωνικές δυνάμεις, οι οποίες θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εκπροσωπηθούν και συμπλήρωσε πως και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα υπήρξαν πρόσωπα εκτός κόμματος.

Υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που θα συνυπολογίσει ο πρωθυπουργός σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό, αλλά το πότε θα γίνει δεν θα το πω εγώ, ανέφερε ακόμα.