Μαξίμου: Εκβιάζει ωμά η Νέα Δημοκρατία

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Για «ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς» κατηγορεί η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου «να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στην χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες».

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να επιχειρηθεί να βρεθεί λύση στο μείζον θέμα της στελέχωσης του ΕΣΡ, με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να έχει μιλήσει «για μια διαφορετική πρόταση» ως προς τα πρόσωπα που θα προταθούν για μέλη του Οργάνου.

Η Ν.Δ. παραμένει αμετακίνητη στην άρνησή της να συναινέσει για τη συγκρότηση του οργάνου, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ, περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά».

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιλογή του «μαύρου» στα κανάλια που δεν πήραν άδεια.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, τονίζεται χαρακτηριστικά:

«Είτε δια του γραφείου τύπου της, είτε με δηλώσεις των στελεχών της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει ανοιχτά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην συγκρότηση Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αν δεν αποσυρθεί ο νόμος 4339/2015.

Όπως είναι γνωστό, το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Αυτή την συνταγματική απαίτηση, η ΝΔ την εκμεταλλεύεται, προκειμένου να μπλοκάρει την συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής.

Το θεσμικό ατόπημα είναι διπλό, καθώς η ΝΔ υιοθετεί την τακτική αυτή, προκειμένου να εκβιάσει την απόσυρση ψηφισμένου νόμου, δηλαδή την ντε φάκτο κατάργηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας!

Για να στηρίξει μάλιστα την βαθύτατα αντιθεσμική της στάση, επικαλείται το επιχείρημα ότι «ο νόμος 4339/2015 είναι αντισυνταγματικός», επιχειρώντας, με τον τρόπο αυτόν, να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!

Και όλα αυτά γιατί;

1. Για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, και να επιστραφεί το τίμημα των 258 εκατομμυρίων ευρώ, που καλούνται να καταβάλλουν οι υπερθεματιστές.

2. Για να μην εφαρμοστεί η νομιμότητα και να μην κατοχυρωθεί το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου επί 27 χρόνια, και με δική της, βαρύτατη ευθύνη, οργίασε η αυθαιρεσία και η διαπλοκή.

3. Επειδή δεν της αρέσει ο αριθμός των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, ο οποίος, όμως, τόσο με τον νόμο Ρουσόπουλου, όσο και με τον νόμο Βενιζέλου, ήταν πάντοτε αρμοδιότητα του Υπουργού.

Προξενεί εντύπωση η σφοδρότητα με την οποία η ΝΔ καταφεύγει σε ωμούς θεσμικούς εκβιασμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί μέχρις εσχάτων, το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής που επικράτησε στην χώρα τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες.

Τους καλούμε να σταματήσουν αυτόν το ολισθηρό και επικίνδυνο αντιθεσμικό κατήφορο όσο είναι ακόμα καιρός και να αναλάβουν τις συνταγματικές τους υποχρεώσεις, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας».